[elektro] aszalo'_sza'rito'

jhidvegi jhidvegi at gmail.com
Sun Jul 31 21:23:17 CEST 2011


Skandar Graun wrote:
> Ez igaz... ettől függetlenül a kanadai paraszt sem hiszem, hogy jobb
> lenne fizikából, mint a magyar...

Az tuti biztos!

> De az eljárás működik.

Mármint a kifagyasztós. Elhiszem. Lehetséges, hogy a vákuumos is, de mintha nem 
csinálná senki. Igaz, hogy nemigen foglalkoztam az ilyen piás dolgokkal, még az 
is lehet, hogy tanítják már akár borászati szakközépben is.

Pl csak véletlen hallottam arról, hogy egy nem túl nagy cukorfokú musttal meg 
lehet csinálni azt, hogy RO berendezésen nyomják át, ami tiszta vizet választ ki 
belőle, és az úgymond szennyes oldalon egy töményebb must jön ki a kütyüből. 
Vagyis semmit nem adnak hozzá, csak elvesznek belőle - vizet. Nyilván az 
aktívszén szűrő kihagyásával.

Lehet, hogy ha nem jellemző az eljárás, az azért van, mert talán nem olcsó. Pl 
hamar tönkremegy az RO szűrő. De a gondolat ugyanúgy érdekes (sőt, ez nem is 
gondolat, mert a meginterjúvolt fazon megcsinálta), mint a vákuumos lepárlás. 
Mivel nem nagy durranás, akár bárki, aki amúgy is szokott pálinkát főzni, ki is 
próbálhatja.

hjozsi 



More information about the Elektro mailing list