[elektro] aszalo'_sza'rito'
hg12345
hg12345 at freemail.hu
Sun Jul 31 23:53:57 CEST 2011
Hi!
vákuumos megoldásnál több probléma van:
1, más lesz a fözet izvilága (gyömölcsösebb izű) inkább likörre hasonlít, a magasabb hőmérsékleten az aromák jelentősebb része lebomlik vagy átalakul.....
2, az alacsonyabb hőmérsékleten sokkal nagyobb hűtőfelület kell az alkohol lecsapatására, föleg azonos hőmérsékletű hütőközeggel...
kicsapatás - visszajáratás - deflegmátor is egészen más kiképzést igényel....
3, Az elvételnél elő, fő és utópárlat is vákuum alatt van igy kicsit nehezebb ízre eldönteni, mikor melyik folyik.....
Manapság egy lépésben 85-90 fokra föznek és utána higítanak semleges izű vizzel, igy olcsóbb és könnyebb a tárolás és palackozóig a szállítás.
jhidvegi <jhidvegi at gmail.com> írta:
>Skandar Graun wrote:>
> Ez igaz... ettől függetlenül a kanadai paraszt sem hiszem, hogy jobb>
> lenne fizikából, mint a magyar...>
>
Az tuti biztos!>
>
> De az eljárás működik.>
>
Mármint a kifagyasztós. Elhiszem. Lehetséges, hogy a vákuumos is, de mintha nem >
csinálná senki. Igaz, hogy nemigen foglalkoztam az ilyen piás dolgokkal, még az >
is lehet, hogy tanítják már akár borászati szakközépben is.>
>
Pl csak véletlen hallottam arról, hogy egy nem túl nagy cukorfokú musttal meg >
lehet csinálni azt, hogy RO berendezésen nyomják át, ami tiszta vizet választ ki >
belőle, és az úgymond szennyes oldalon egy töményebb must jön ki a kütyüből. >
Vagyis semmit nem adnak hozzá, csak elvesznek belőle - vizet. Nyilván az >
aktívszén szűrő kihagyásával.>
>
Lehet, hogy ha nem jellemző az eljárás, az azért van, mert talán nem olcsó. Pl >
hamar tönkremegy az RO szűrő. De a gondolat ugyanúgy érdekes (sőt, ez nem is >
gondolat, mert a meginterjúvolt fazon megcsinálta), mint a vákuumos lepárlás. >
Mivel nem nagy durranás, akár bárki, aki amúgy is szokott pálinkát főzni, ki is >
próbálhatja.>
>
hjozsi >
>
----------------------------------------->
elektro[-flame|-etc]>
More information about the Elektro
mailing list