[elektro] aszalo'_sza'rito'

jhidvegi jhidvegi at gmail.com
Sun Jul 31 15:50:10 CEST 2011


Skandar Graun wrote:
> Pedig a kanadai whisky-t így csinálják...
> Kirakják a hóba a cefrés hordót... ami nem fagy meg, az a pia.

Na jó, azért érzed, hogy ez nem ugyanaz, mint amikor összeszednek mindenféle 
rohadófélben lévő gyümölcsöt, és abból kellene a penész kihagyásával kinyerni az 
alkoholt, ami még nem pálinka.

Amit te leírtál, az a fagyáspont-eltérésen alapul, a szóbanforgó dolog meg a 
forráspont-eltérésre hajt, de nem légköri nyomáson.

Ha mégis járható út lenne a vákuumos lepárlás, és jó cucc jönne ki belőle, azért 
nem terjedhetett eddig el, mert a magyar paraszt, aki ezt a mókát szívesen űzi, 
tuti szar fizikából. :-) Márpedig a dologhoz kellene tudni, mi történik a 
forráskor, és mi a lecsapatáskor, és ez hogy függ össze a nyomásviszonyokkal. 
Képtelenségnek érzem. Szerintem sokan úgy főznek pálinkát, hogy az ott szükséges 
alapvető fizikai ismeretek sincsenek meg, csak az "így szoktuk" módi van, és 
kész.

hjozsi 



More information about the Elektro mailing list