[elektro] aszalo'_sza'rito'

Cseh Róbert R.Cseh at Richter.hu
Fri Jul 29 07:35:07 CEST 2011


Szia,

Csak a partszélről:)
A levegő nedvességtartalma utal az anyagban levő nedvességre. Függ azonban az anyag nedvességmegkötő / megtartó képességétől. Ha a levegő nedvességtartalma 5%, akkor a szárítandó anyagé lehet <5%, ha didobja magából a vizet (pl. műszálas anyag, ami nem szívja be). ez jellemzően a gyümölcsöknél, terményeknél nem játszik.

A benne levő nedvességhez ragaszkodik, így az 5% külső az a belsőben lehet akár 10..15% nedvességtartalom is. Cukros víz esete. A cukor a vízzel oldatban van, és íghy sokkal nehezebben párolog, mint a tiszta víz. szemléletesen úgy is lehetne mondani, hogy a vízmolekula vagy a cukrot tartja oldásban, vagy önállóan lézeng a nagy óceánban és ha plusz energiára tesz szert, akkor megszökik az óceán felszínén át -> párolog.


Az aszalási sebesség függ:
- hőmérséklet
- páratartalom a környezetben

Ipari szinten hiába vezérelt a rendszer (hőfok, légáramlásai sebesség, páratartalommérés), utána mindig kell ún. szárazanyag tartalom meghatározást csinálni. Függ a nedvességtartalom attól is, hogy hogyan kristályosodott az anyag  - azaz kötött e meg a kristályai közt vizet... és ez sima egyszerű anyag, nem egy összetett biológiia rendszer :)


Azaz 2-féle szilva 2 különféleképp aszalódik. Akár azonos fáról szedve is, eltér a cikortartalma... :)

A kérdésed a végén: 5% nedvességtartalom feletti levegő...



Na megin' szómenés....


Robert

 

-----Original Message-----
From: Levente Móczó [mailto:levestelista at gmail.com] 
Sent: Thursday, July 28, 2011 5:20 PM
To: elektro
Subject: [elektro] aszalo'_sza'rito'

Sziasztok!

Küldtem pár embernek a listán linket, irodalmat aszaláshoz.
Én most szeretném elkezdeni a saját aszalómat.
Két célra szeretném felhasználni.
Gyümölcs-zöldség aszalása,
tészta, szemestermény szárítása 5% nedvességtartalom alá.

Kell-e bele elektro?
Konkrétan a szárítótérben lévő levegő páratartalmának mérésére, átszellőztetés szabályozására gondolok.

Ha valakinek van rálátása a gyári aszalók, szárítók vezérlésére, kérem ((akár privátban is)) írjon pár sor szamárvezetőt róla!

Bár ez nem elektro, de hátha elcsúszik. Hogyan alakul a levegő páratartalma, a szárítótér hőmérséklete, a termék nedvességtartalmának szentháromsága?
Konkrét kérdés, vajon van-e olyan légnedvesség, ami mellett 40C˙-on nem tudom leszárítani a tésztámat 5% nedvességtartalom alá? Persze mindent elektronikával mérve :)

Hol lehet ennek utánanézni?
Köszi:
Levente




More information about the Elektro mailing list