[elektro] aszalo'_sza'rito'

Levente Móczó levestelista at gmail.com
Mon Aug 1 17:12:56 CEST 2011


Ezen az oldalon barangolva van néhány érdekes tapasztalati dolog a
hosszú távú tárolással kapcsolatban.
http://providentliving.org/content/display/0,11666,7532-1-4063-1,00.html
Gabona-rizs 30+ év
De ott van a figyelmeztetés a botulizmussal kapcsolatban.
.....
Utánaolvasva Dexternek van igaza, 15 perc főzés kell, hogy ezek a kis
rohadékok elpusztuljanak.
Illetve alacsony páratartalom mellett nem szaporodnak.
Dex, jól gondolom, ezek a baktériumok mindenhol ott vannak, de amint
kedvező feltételeket találnak, elkezdenek szaporodni, toxint termelni?

Levente



cst <maguspr at freemail.hu> írta, 2011.08.01.:
> Öreg, rágós hús mellé érdemes szódabikarbónát tenni, akkor könnyebben puhul
>
> konzervgyári hőkezelési képletben
> hústermékek 125celsuson
> növények nagy része 112celsius
> növények kis resze (amit hazilag nehez eltenni) 125celsius
> ---------
>
> vákummal kapcsolatban a  "zepter vacsy system" 80 - 100ezer forintert
> nalam nem lett kiprobalva, de a légkiszivas javit a helyzeten allitolag
>
> -----Original Message-----
> From: jhidvegi <jhidvegi at gmail.com>
> To: elektro at tesla.hu <elektro at tesla.hu>
> Date: 2011. augusztus 1. 16:20
> Subject: Re: [elektro] aszalo'_sza'rito'
>
>
> Kormos Imre wrote:
>> Hali,
>> Itt ugye háromfele kellene szedni a kérdést:
>> -Ha aszalni akarunk, ott nem kell hőkezeléssel fertőtleníteni, mert
>> ott az alacsony víztartalom és a magas cukortartalom védi meg az
>> aszalványt... -Ha pálinkát akarunk főzni, ott sem kell a hőkezelés,
>> mert azt a magas alkoholtartalom védi meg a végterméket..
>> -Ha lekvárt akarunk főzni,.... na, itt kellhet a hőkezelés, mert
>> magas marad a víztartalom, és ahhoz nem elég magas a cukorfok....
>
> Végül, ha befőttszerűen akarunk gyümölcsöt eltenni anélkül, hogy kifőznénk
> belőle pl a C vitamint, akkor lehet, hogy jobb a vákuum.
>
> Természetesen főzni valamit hidegen nem lehet. :-) Forralni igen, csak sosem
> fog
> megfőni. A kuktában növelt nyomáson történik a forralás, emiatt a főzési idő
> lerövidül.
>
> Tényleg, lehet, hogy ha valami rágós marhahús 100 baron lenne főzve, meg hát
> a
> hozzá tartozó forralási hőfokon, akkor percek alatt megfőne? :-)
>
> hjozsi
>
> -----------------------------------------
>           elektro[-flame|-etc]
>
> -----------------------------------------
>           elektro[-flame|-etc]
>



More information about the Elektro mailing list