[elektro] aszalo'_sza'rito'

charles hoss charles.hoss at gmail.com
Tue Aug 2 12:50:58 CEST 2011


szerintem nem teljsen gondolod jol. mindenutt ott van valami , amint
megfelelo korlmenyeket talal , elkezd az szaporodni ami a legboldogabb
az adott korulmenyek kozott , de lenyegeben azert kell komolyan venni
, mert nem tudhatod biztosra hogy mikor futsz ossze veluk - igy aztan
az EHEColi es a botulizmus stb amitol felunk , minden mast irtunk (ami
mellesleg szinten elszurja a kajat ha abbol el , de talan teged nem ol
meg , mert latszik hogy romlott es kesz)

bye
dexter

Levente Móczó <levestelista at gmail.com> írta, 2011.08.01.:
> Ezen az oldalon barangolva van néhány érdekes tapasztalati dolog a
> hosszú távú tárolással kapcsolatban.
> http://providentliving.org/content/display/0,11666,7532-1-4063-1,00.html
> Gabona-rizs 30+ év
> De ott van a figyelmeztetés a botulizmussal kapcsolatban.
> .....
> Utánaolvasva Dexternek van igaza, 15 perc főzés kell, hogy ezek a kis
> rohadékok elpusztuljanak.
> Illetve alacsony páratartalom mellett nem szaporodnak.
> Dex, jól gondolom, ezek a baktériumok mindenhol ott vannak, de amint
> kedvező feltételeket találnak, elkezdenek szaporodni, toxint termelni?
>
> Levente
>
>
>
> cst <maguspr at freemail.hu> írta, 2011.08.01.:
>> Öreg, rágós hús mellé érdemes szódabikarbónát tenni, akkor könnyebben
>> puhul
>>
>> konzervgyári hőkezelési képletben
>> hústermékek 125celsuson
>> növények nagy része 112celsius
>> növények kis resze (amit hazilag nehez eltenni) 125celsius
>> ---------
>>
>> vákummal kapcsolatban a  "zepter vacsy system" 80 - 100ezer forintert
>> nalam nem lett kiprobalva, de a légkiszivas javit a helyzeten allitolag
>>
>> -----Original Message-----
>> From: jhidvegi <jhidvegi at gmail.com>
>> To: elektro at tesla.hu <elektro at tesla.hu>
>> Date: 2011. augusztus 1. 16:20
>> Subject: Re: [elektro] aszalo'_sza'rito'
>>
>>
>> Kormos Imre wrote:
>>> Hali,
>>> Itt ugye háromfele kellene szedni a kérdést:
>>> -Ha aszalni akarunk, ott nem kell hőkezeléssel fertőtleníteni, mert
>>> ott az alacsony víztartalom és a magas cukortartalom védi meg az
>>> aszalványt... -Ha pálinkát akarunk főzni, ott sem kell a hőkezelés,
>>> mert azt a magas alkoholtartalom védi meg a végterméket..
>>> -Ha lekvárt akarunk főzni,.... na, itt kellhet a hőkezelés, mert
>>> magas marad a víztartalom, és ahhoz nem elég magas a cukorfok....
>>
>> Végül, ha befőttszerűen akarunk gyümölcsöt eltenni anélkül, hogy kifőznénk
>> belőle pl a C vitamint, akkor lehet, hogy jobb a vákuum.
>>
>> Természetesen főzni valamit hidegen nem lehet. :-) Forralni igen, csak
>> sosem
>> fog
>> megfőni. A kuktában növelt nyomáson történik a forralás, emiatt a főzési
>> idő
>> lerövidül.
>>
>> Tényleg, lehet, hogy ha valami rágós marhahús 100 baron lenne főzve, meg
>> hát
>> a
>> hozzá tartozó forralási hőfokon, akkor percek alatt megfőne? :-)
>>
>> hjozsi
>>
>> -----------------------------------------
>>           elektro[-flame|-etc]
>>
>> -----------------------------------------
>>           elektro[-flame|-etc]
>>
>
> -----------------------------------------
>           elektro[-flame|-etc]
>



More information about the Elektro mailing list