[elektro] aszalo'_sza'rito'

cst maguspr at freemail.hu
Mon Aug 1 16:37:10 CEST 2011


Öreg, rágós hús mellé érdemes szódabikarbónát tenni, akkor könnyebben puhul

konzervgyári hőkezelési képletben
hústermékek 125celsuson
növények nagy része 112celsius
növények kis resze (amit hazilag nehez eltenni) 125celsius
---------

vákummal kapcsolatban a  "zepter vacsy system" 80 - 100ezer forintert
nalam nem lett kiprobalva, de a légkiszivas javit a helyzeten allitolag

-----Original Message-----
From: jhidvegi <jhidvegi at gmail.com>
To: elektro at tesla.hu <elektro at tesla.hu>
Date: 2011. augusztus 1. 16:20
Subject: Re: [elektro] aszalo'_sza'rito'


Kormos Imre wrote:
> Hali,
> Itt ugye háromfele kellene szedni a kérdést:
> -Ha aszalni akarunk, ott nem kell hőkezeléssel fertőtleníteni, mert
> ott az alacsony víztartalom és a magas cukortartalom védi meg az
> aszalványt... -Ha pálinkát akarunk főzni, ott sem kell a hőkezelés,
> mert azt a magas alkoholtartalom védi meg a végterméket..
> -Ha lekvárt akarunk főzni,.... na, itt kellhet a hőkezelés, mert
> magas marad a víztartalom, és ahhoz nem elég magas a cukorfok....

Végül, ha befőttszerűen akarunk gyümölcsöt eltenni anélkül, hogy kifőznénk
belőle pl a C vitamint, akkor lehet, hogy jobb a vákuum.

Természetesen főzni valamit hidegen nem lehet. :-) Forralni igen, csak sosem
fog
megfőni. A kuktában növelt nyomáson történik a forralás, emiatt a főzési idő
lerövidül.

Tényleg, lehet, hogy ha valami rágós marhahús 100 baron lenne főzve, meg hát
a
hozzá tartozó forralási hőfokon, akkor percek alatt megfőne? :-)

hjozsi

-----------------------------------------
          elektro[-flame|-etc]



More information about the Elektro mailing list