[elektro] aszalo'_sza'rito'
cst
maguspr at freemail.hu
Mon Aug 1 16:37:10 CEST 2011
Öreg, rágós hús mellé érdemes szódabikarbónát tenni, akkor könnyebben puhul
konzervgyári hőkezelési képletben
hústermékek 125celsuson
növények nagy része 112celsius
növények kis resze (amit hazilag nehez eltenni) 125celsius
---------
vákummal kapcsolatban a "zepter vacsy system" 80 - 100ezer forintert
nalam nem lett kiprobalva, de a légkiszivas javit a helyzeten allitolag
-----Original Message-----
From: jhidvegi <jhidvegi at gmail.com>
To: elektro at tesla.hu <elektro at tesla.hu>
Date: 2011. augusztus 1. 16:20
Subject: Re: [elektro] aszalo'_sza'rito'
Kormos Imre wrote:
> Hali,
> Itt ugye háromfele kellene szedni a kérdést:
> -Ha aszalni akarunk, ott nem kell hőkezeléssel fertőtleníteni, mert
> ott az alacsony víztartalom és a magas cukortartalom védi meg az
> aszalványt... -Ha pálinkát akarunk főzni, ott sem kell a hőkezelés,
> mert azt a magas alkoholtartalom védi meg a végterméket..
> -Ha lekvárt akarunk főzni,.... na, itt kellhet a hőkezelés, mert
> magas marad a víztartalom, és ahhoz nem elég magas a cukorfok....
Végül, ha befőttszerűen akarunk gyümölcsöt eltenni anélkül, hogy kifőznénk
belőle pl a C vitamint, akkor lehet, hogy jobb a vákuum.
Természetesen főzni valamit hidegen nem lehet. :-) Forralni igen, csak sosem
fog
megfőni. A kuktában növelt nyomáson történik a forralás, emiatt a főzési idő
lerövidül.
Tényleg, lehet, hogy ha valami rágós marhahús 100 baron lenne főzve, meg hát
a
hozzá tartozó forralási hőfokon, akkor percek alatt megfőne? :-)
hjozsi
-----------------------------------------
elektro[-flame|-etc]
More information about the Elektro
mailing list