[elektro] aszalo'_sza'rito'

jhidvegi jhidvegi at gmail.com
Mon Aug 1 16:19:58 CEST 2011


Kormos Imre wrote:
> Hali,
> Itt ugye háromfele kellene szedni a kérdést:
> -Ha aszalni akarunk, ott nem kell hőkezeléssel fertőtleníteni, mert
> ott az alacsony víztartalom és a magas cukortartalom védi meg az
> aszalványt... -Ha pálinkát akarunk főzni, ott sem kell a hőkezelés,
> mert azt a magas alkoholtartalom védi meg a végterméket..
> -Ha lekvárt akarunk főzni,.... na, itt kellhet a hőkezelés, mert
> magas marad a víztartalom, és ahhoz nem elég magas a cukorfok....

Végül, ha befőttszerűen akarunk gyümölcsöt eltenni anélkül, hogy kifőznénk 
belőle pl a C vitamint, akkor lehet, hogy jobb a vákuum.

Természetesen főzni valamit hidegen nem lehet. :-) Forralni igen, csak sosem fog 
megfőni. A kuktában növelt nyomáson történik a forralás, emiatt a főzési idő 
lerövidül.

Tényleg, lehet, hogy ha valami rágós marhahús 100 baron lenne főzve, meg hát a 
hozzá tartozó forralási hőfokon, akkor percek alatt megfőne? :-)

hjozsi 



More information about the Elektro mailing list