[elektro] aszalo'_sza'rito'

Elight elight at gmail.hu
Mon Aug 1 16:32:16 CEST 2011


A fordítottja mindig igaz,

az Andok csúcsain se fő már meg a krumpli légköri nyomáson,
mert a víz forrásakor a hőm. sohase éri el a száz fokot.

A legfurcsább az volt hogy a repülőkben kétszerakkora kapcsolók
kellene ugyanakkora átütési feszhez.

Üdv István


2011.08.01. 16:19:58 dátumon jhidvegi <jhidvegi at gmail.com> írta:

> Kormos Imre wrote:
>> Hali,
>> Itt ugye háromfele kellene szedni a kérdést:
>> -Ha aszalni akarunk, ott nem kell hőkezeléssel fertőtleníteni, mert
>> ott az alacsony víztartalom és a magas cukortartalom védi meg az
>> aszalványt... -Ha pálinkát akarunk főzni, ott sem kell a hőkezelés,
>> mert azt a magas alkoholtartalom védi meg a végterméket..
>> -Ha lekvárt akarunk főzni,.... na, itt kellhet a hőkezelés, mert
>> magas marad a víztartalom, és ahhoz nem elég magas a cukorfok....
>
> Végül, ha befőttszerűen akarunk gyümölcsöt eltenni anélkül, hogy  
> kifőznénk
> belőle pl a C vitamint, akkor lehet, hogy jobb a vákuum.
>
> Természetesen főzni valamit hidegen nem lehet. :-) Forralni igen, csak  
> sosem fog
> megfőni. A kuktában növelt nyomáson történik a forralás, emiatt a főzési  
> idő
> lerövidül.
>
> Tényleg, lehet, hogy ha valami rágós marhahús 100 baron lenne főzve, meg  
> hát a
> hozzá tartozó forralási hőfokon, akkor percek alatt megfőne? :-)
>
> hjozsi
>
> -----------------------------------------
>           elektro[-flame|-etc]


-- 
Az Opera forradalmian új levelezőjét használva: http://www.opera.com/mail/



More information about the Elektro mailing list