Huhahhh...

Topybear topybear at chello.hu
Thu Oct 13 09:29:36 CEST 2005


07:46 2005.10.13. irta:

> >Nagyüzemi kenyér recept
> >
> >Hozzávalók
> >­ 100 dkg liszt
> >­ Egy csipetnyi benzoil-peroxid, kálium-bromát, hogy jó és szép fehér
> >legyen a liszt. Ám ezeket az anyagokat a patkányok elõl jól zárd el, mert
> >nekik rákot okoz!
> >­ 1 evõkanál só
> >­ 4 evõkanál olaj
> >­ 2,5 dkg élesztõ
> >­ 7-8 dl langyos víz
> >­ Egy kevés kálcium-propionát, hogy szebben és jobban dagadjon a kenyér.
> >­ Egy kis állati eredetû propionsav, hogy tartós legyen a friss ropogós.
> >­ Végy még egy kevés mesterséges emulgeálószert és nátrium-metabiszulfátot,
> >hogy késleltesd a kenyér öregedését, ám ne csodálkozz, ha asztmád elõtör.
> >
> >Topy
>
>
>Ez valódi recept?? (gondolom, hogy a kommentár a tied)

Gõzöm sincs, így találtam egyszer a neten - kommentárral együtt -, de 
annyira jellemzõ a kapható élelmiszerekre, hogy el kellett mentenem.
Na megleltem, innen van: <http://medwe.hu/recept/kenyerek.htm>. Mivel a 
fent említett adalékok szerepelnek az élelmiszer adalék listán (a receptben 
szereplõ alkalmazási területtel), tartok tõle, hogy valódi.

Meghökkentõ: "a sütõipari adalékanyagok éves felhasználása 1973-ban csak 26 
tonna volt, 1980-ban már 100 tonna, 1985-ben 1500 tonna, 1999-ben pedig már 
évi 3-4 ezer tonna" (Forrás: 
<http://vitalitas.hu/olvasosarok/online/elelmvez/2001/7/Milyen.htm>)

Topy




More information about the Elektro mailing list