OT: tej - elektronikus MEO?
B. István
renyta at axelero.hu
Fri Nov 18 00:19:02 CET 2005
> > Miért kellene tejnek neveznem azt a maradék anyagot, amibol az
> > összetevok javát kivonták, ezeket különbözo adalékokkal
> > helyettesítettek és vegyi, fizikai technológiákon átfuttatva
> > létrehoztak.
>
> Nézd, ez így elég demagóg. Régen natúr itták az ábérek a tejet, meg
is volt
> a következménye. Aztán jöttek olyan módik, amikkel lehetett tenni
valamit az
> egészségért, meg eloállt a követelmény, hogy lehessen messzebbre is
> szállítani, tartósabban is tárolni...
Nincs ebben semmi hazugság, semmi félremagyarázás. Nézz meg egy
tejgyártási technológiai leírást és láthatod. Plusz add hozzá a
szigorú technológia során "becsúszó" -hogyismondjam.......
lazaságokat.:-))
Hogy régebben mennyi baleset adódott a nyers tej fogyasztásától, az
abból látszik, hogy évezredek óta nem ment ki a divatból. Olyan nagyon
nem tizedelte a polgárokat!:-)
Az, hogy a globalizáció oltárán kell bizonyos áldozatokat is hozni,
persze más kérdés.
>
> Azt azért én nem feltételezném, hogy kibaszásiból direkt ártani
akarnának.
> Az se valószínu, hogy ha valami készen van, úgy jó, ahogy van, akkor
direkt,
> drága pénzért elrontanák. Az viszont világos, hogy ha kell tejfölt,
tórót,
> sajtot is gyártani, meg a modern felfogás szerin ne legyen az a tej
zsíros,
> akkor valamit kell vele tenni.
De foleg, ha le lehet 7 bort is lehúzni valamirol, akkor az tuti
nyereséges!
>
> Végül: nem kötelezo tejet inni. Olyan felfogás is van, hogy a tej a
bocinak
> készül, micsoda baromság az, hogy egy emlosállat fogyasztgatja egy
másik
> emlos állat anyatejét, méghozzá nem is szükségbol, nem
csecsemokorában?! :-)
> Hát érdekes gondolat, van benne valami.
A húsát, a tojását, a vérét, a halak ikráit, stb esszük, akkor
némelyik állat tejét miért ne ihatnánk?
>
> > A tej az, ami a tehén vagy kecske togyébol kifolyik. Ja, hogy a
> > tápszereken nevelkedett, modern kultúrában felnott, immunhiányban
> > szenvedo és mindezek okán, eredendoen allergiás hajlamú emberek
> > szervezete már nem, vagy nehezen képes feldolgozni? Hááát, kérem
ebben
> > nem a TEJ a hibás!
>
> Ez tévedés! Azok, akik nem tudják a tejcukrot vagy más tejalkatrészt
> feldolgozni, bennük van a hiba, nem a tejben.
Nem ezt olvastad? Én is ezt írtam: "Nem a TEJ a hibás"!
> Ezek esetleg a tej kinézetu,
> de pl szójából készült ételeket, italokat akár fel is tudhatják
dolgozni.
> Nézd, a lisztérzékenyek sem azért azok, mert meg van a liszt
manipulálva.
> Vannak fényérzékenyek is, akik csak éjjel mehetnek az utcára, és a
Napot
> aztán tényleg nem tudjuk megmanipulálni. :-)
Jó, ezt Te félreértetted, mint fent kiderült!
A Napot persze nem manipuláljuk, de az UV-szuronket igencsak sikerült
elba**nunk, igaz!?
Ez pont az ellenkezojére példa, mint amit írtam a tejjel kapcsolatban.
Itt nem az ember változott, hanem a sugárzás intenzitása nott az
átlagosan elviselheto szint fölé.
>
> > Az persze igaz, hogy az "eredeti" tej nem kezelheto, nem
csomagolható,
> > nem eltartható úgy, ahogyan a mai civilizációs normák elvárják.
>
> Sot, a direkt fogyasztása frissen a helyszínen sokkal kockázatosabb,
mint a
> legelrugaszkodottabb utánzat fogyasztása. Ld: Halász Feri is
felforralja. Én
> is sokszor ittam ilyen szuz tejet, és én is mindig felforralva
kaptam. Sot,
> régen sokat jártam Délegyházára, és ott volt egy árus, aki néha
hátrament
> megfejni a kecskét, és ittam forralás nélkül is kecsketejet. Nem
volt valami
> hatalmas élmény, csak azt is kipróbáltam.
Vannak higiéniás szabályok, amiket fel lehet rúgni kézi fejés során is
és fejogép alkalmazásakor is. Ezek emberi tényezok. Bele is lehet
köpni az edénybe itt is, ott is.
>
> > Nem
> > lehetne ideszállítani az ország másik végébol, de újabban pl.
> > Olaszországból (vagy a franc tudja, manapság még honnan a
globalizált
> > csudából) olyan minoségben, hogy fogyasztható legyen. Ezért kell
> > belenyúlni, kivenni belole, hozzáadni, lekezelni, átalakítani,
stb. DE
> > EZ NEM A TEJ !!!
>
> Bocs, de ez így hülyeség. Ilyen alapon a Mariska néni tehenébol vett
tejet
> pl Te nagyon imádod, de lehet, hogy a Pistabácsi tehenébol nem olyan
jön,
> megkóstolod, és aszondod, hogy hú, ez szar. Azaz: ez már nem is tej.
Ha
> valamit minosítünk, valami normatívát kellene hozzárendelni. Pl ha
kivesszük
> a zsír x hányadát, vagy nemtommit - és itt szakma következne -
hozzáteszünk,
> vagy ha a homérsékletét h mértékben dh/dt sebességgel
megváltoztatjuk,
> onnantól törvényileg tilos tejnek nevezni.... de csak úgy a levegobe
> beszélni, leginkább indulatból, azt ugyan lehet, de minek?
Semmi indulat. Ugye a tej definíciója adott (most ne kelljen
levezetnem, mert biztosan nem sikerülne) és amit ebbol készítenek, az
már nem az! Vagyis, sok paraméterében más tulajdonságú "anyag". Ezt a
megkülönböztetést jelenti a városi, vagy falusi tej két fogalomköre,
bár én nem használtam ilyen jelzoket.
>
> > Aztán a másik dolog: A "tej" is -mint minden más- csak üzlet. és
ettol
> > kezdve már nem a tej és nem a fogyasztók érdekei dominálnak. Minél
> > többet, minél hatékonyabban, minél jobb áron eladni! A minoség
pedig 1
> > ló*asz!
>
> Na persze, elismerem én ám, hogy vannak szar portékák is, de vannak
jobbak
> is. Ha egyszer ilyen a piac, hogy ha drága, akkor nem kell, akkor
kell olcsó
> is. Vedd észre, hogy nem kötelezo megvenni.
OK. Csak a tendencia ba**a a csoröm, hogy a REGGELI ITAL címu mocsok,
szinte pont úgy néz ki (megtéveszto!!!), mint a legtöbb tej
csomagolása. Ott találod a tejek között. Aki nem figyel, siet, rosszul
lát, vigye és igya tej helyett!
Na, jó. Nem dohogok többet........
> hjozsi
üdv: I.
More information about the Elektro
mailing list