OT: tej - elektronikus MEO?

jhidvegi jhidvegi at freestart.hu
Fri Nov 18 09:46:31 CET 2005


B. István wrote:

> Nincs ebben semmi hazugság, semmi félremagyarázás. Nézz meg egy
> tejgyártási technológiai leírást és láthatod. Plusz add hozzá a
> szigorú technológia során "becsúszó" -hogyismondjam.......
> lazaságokat.:-))

Akkor sem értem.
A kiváló, tiszta munkát végzo házi tehenész munkáját miért kell 
összehasonlítani a nagyüzemi "lazaságokkal"? Mér nem fordítva? Mondjuk a 
szaros kézzel fejo, esetleg már szinte alzheimer kóros öregasszony takony 
munkáját, vagy amit Arnold említett, amikor a romlott tejbe fejik az újat, 
és mindenki rókát fog, a kiválóan szervezett, nagytisztaságal tartott és 
fejt tehenekkel dolgozó, korrektül muködo tehenészettel és tejgyárral?

Volt itt dízel-benzin vita, és ott is olvastam ilyet, hogy a szar öreg dízel 
lett a modern benzinessel (meg fordítva) összehasonlítva.

> Hogy régebben mennyi baleset adódott a nyers tej fogyasztásától, az
> abból látszik, hogy évezredek óta nem ment ki a divatból. Olyan nagyon
> nem tizedelte a polgárokat!:-)

Ahogy a modenr tejipar sem. Amúgy ez se valami korrekt. Egy-két jókora 
tüdobajhullám, és mégis megmarad az emberiség. A pestis meg a spanyolnátha 
miatt se haltunk ki.

> Az, hogy a globalizáció oltárán kell bizonyos áldozatokat is hozni,
> persze más kérdés.
Hát ez meg hogy jön ide? Én meg aszondom, hogy a házasság oltárán kell 
áldozatokat hozni. :-)
Régen jó volt a nyereg alatt - nem puhított, hanem rohasztott hús. Ma 
biztosan nem ennél belole. Ha másért nem, mert akkoriban az ilyesmi kórúak, 
mint mi, már nem is biztosan léteztek, mert nem volt hozzá foguk, hogy 
ilyesmit is el tudjanak rágni. :-) Ma meg az asszony elédrakja a húst, hogy 
csak úgy flekken. :-)

> De foleg, ha le lehet 7 bort is lehúzni valamirol, akkor az tuti
> nyereséges!

Nem attól nyereséges vmi, hogy sokféle dolgot csinálnak belole, hanem attól, 
hogy a bekerülési és egyéb költségekhez képest jó áron lehet-e eladni. 
Kutyaszarból még többféle anyagot lehetne kivonni (több bort lehetne 
lehúzni...), csak még a kutya se venné meg.

> A húsát, a tojását, a vérét, a halak ikráit, stb esszük, akkor
> némelyik állat tejét miért ne ihatnánk?

Persze, nincs ezzel semmi bajon! Én is mindig ellene érvelek ennek a "más 
állat tejét ... " beszólásnak. Még azt is szoktam volt mondani (mert már 
támadtak le ezzel a dumával ismeretségi körökben, akik nem tejivók), hogy 
tök jól jár a tehén ahhoz képest, hogy ha a húsára pályáznék. :-)

>> Ez tévedés! Azok, akik nem tudják a tejcukrot vagy más tejalkatrészt
>> feldolgozni, bennük van a hiba, nem a tejben.
>
> Nem ezt olvastad? Én is ezt írtam: "Nem a TEJ a hibás"!

Jó, bocs, de úgy diszlexiáltam :) a dolgot, hogy érvelsz az eredeti tej 
mellett, mert még ezt is a csinált tej okozza.

> Jó, ezt Te félreértetted, mint fent kiderült!
> A Napot persze nem manipuláljuk, de az UV-szuronket igencsak sikerült
> elba**nunk, igaz!?

Ami persze nem mindig létezett, csak az oxigénes idokben jött létre. Nincs 
kizárva, hogy valóban sokat rontottunk rajta, de az is lehet, hogy régen is 
jó sokan haltak meg különféle borrákokban, csak nem tudták diagnosztizálni. 
Nem tenném le a nagyesküt, hogy jókora ózonlyukak nem lehettek régen is. Ami 
nem jelenti persze azt, hogy go, égessük csak a szenet és az olajat nyakló 
nélkül.

> Ez pont az ellenkezojére példa, mint amit írtam a tejjel kapcsolatban.
> Itt nem az ember változott, hanem a sugárzás intenzitása nott az
> átlagosan elviselheto szint fölé.

Amióta élet van a földön, a nap sugárzásának az intenzitása kb 20%-kal nott! 
De ezt az élovilág részben kiszabályozta (a föld átlaghomérséklete szinte 
állandó maradt), másrészt az élolények alkalmazkodtak.

> Vannak higiéniás szabályok, amiket fel lehet rúgni kézi fejés során is
> és fejogép alkalmazásakor is. Ezek emberi tényezok. Bele is lehet
> köpni az edénybe itt is, ott is.

Na végre egy azonos megítélés a móditól függetlenül.
Ami mégis különbség: a legtisztábban tartott tehén is lehet gümokóros, és 
ezt csak mikrobiológiai vizsgálat döntheti el a tejbol, ha jól tudom. Nna ez 
az, amit mariska néni sosem fog se megcsinálni, se megcsináltatni.

> Semmi indulat. Ugye a tej definíciója adott (most ne kelljen
> levezetnem, mert biztosan nem sikerülne)
Mert nem olyan egyértelmuen adott! :-) Ha kisebb az egyik zsírtartalma 
50%-kal, mint a másiké, akkor már vmelyik vagy nem tej, vagy tág határok 
között enged a definíció. Foleg, ha vannak újabb definíciók is, mint pl a 
zsírszegény tej, amit nem lehet úgy eloállítani, hogy a tehén legyen sovány. 
:-)

> és amit ebbol készítenek, az
> már nem az! Vagyis, sok paraméterében más tulajdonságú "anyag". Ezt a
> megkülönböztetést jelenti a városi, vagy falusi tej két fogalomköre,
> bár én nem használtam ilyen jelzoket.

Értem én, csak kételkedgetek. Valahogy a hozzánemértés és a nem túl 
jóindulat miatt lehetnek ilyen megkülönböztetések. Ami nem jelenti, hogy 
nincs akadálya a pancsolásnak persze. De ha a tejet frakcionálják, majd az 
egyes részekbol újrakevernek egy italt, csak megváltoztatják az arányokat, 
akkor még tej az, csak más összetevo arányokkal. És ezt teszik - ha nem 
hazudtak abban a riportban régen, amiben éppen ezt a kérdést feszegették. 
Persze törvénytelenségeket lehet mindig elkövetni. A sima eredeti tejet is 
lehet vizezni....
És ezek a muveletek nem a vásárló megkopasztása végett történnek, hanem - 
elmondta más - homogénezés, sterilezés vagy csíraszám csökkentés, 
zsírtartalom csökkentés... igény szerint, hogy eltarthatóbb, csomagolhatóbb, 
szállíthatóbb legyen. Mert sokan vagyunk, és mégis akarunk tejet inni, 
miközben lehet, hogy a közelben égen-földön nincs egy szál tehén se.

> OK. Csak a tendencia ba**a a csoröm, hogy a REGGELI ITAL címu mocsok,
> szinte pont úgy néz ki (megtéveszto!!!), mint a legtöbb tej

Én nem nevezném mocsoknak. Az is tejalkotórészekbol meg nemtommi másból van 
még, de nem mérgezo, nem káros az egészségre, és aki megissza, tudhatja, ha 
akárcsak rádiót hallgat, hogy az nem tej. Amúgy ezen az alapon az 
esztergályosokat is meg lehetne b...ni, mert amikor az olajat felvizezik 
:-), tejszeru folyadék keletkezik, sötétben akár tejnek is lehet nézni, és 
ha tájékozatlan vagyok, felhörpintem, és utána - ha életben maradok - 
beperelem az esztergályost hamisításért?

> csomagolása. Ott találod a tejek között. Aki nem figyel, siet, rosszul
> lát, vigye és igya tej helyett!
> Na, jó. Nem dohogok többet........

Ez már nem a gyártó bune! Lehetne pl muszaki célokra készült marhafaggyút a 
zsírok-vajak között tartani, az is megtéveszto lehetne. Ez egyértelmuen a 
kereskedo bune.

Nagy csalás a reggeli ital esetén nincs ekkor sem, mert nem más célra 
készült, és ha vásárláskor nem vette észre, észreveszi a pénztárnál, mert 
olcsóbb, vagy otthon, ha elolvassa, akár miután megitta... ha meg nem tud 
olvasni, akkor passz, akkor a pénzt se tudja "megolvasni", ahogy apám mondta 
régen. Minden társadalomhoz kell valami minimális tudás, hogy élni lehessen 
benne. De gyanús, hogy egy ilyen valakinek tökmindegy, hogy tejet, reggeli 
italt, vagy magas réz- és metanol tartalmú "házi pálnikát" iszik. :-) 
Pontosabban valszleg az utóbbit részesíti elonyben. :-)

hjozsi 




More information about the Elektro mailing list