fagyasztas - mas aspektusbol

Bodosi Balazs BBALAZS at phys.szote.u-szeged.hu
Wed Aug 20 08:44:45 CEST 2003


> Csak nem azt akarod mondani, hogy mikozben szep lassan felolvasztjuk a cumot, a
> jeg atkristalyosodik?? En legalabbis ugy kepzeltem - lehet, hogy alaptalanul -,

Igen, atkristalyosodik bizony. Az egyik fo problemaja a 
melyfagyasztasos hibernacionak. De ha megfelelo vizkotoket adagolnak 
hozzajuk (glicerin, speci feherje), akkor nagyon keves a 'szabadviz' 
ami kristalyosodhatna, igy nem roncsol annyira.

> hogy ha egyszer egy helyen fololvad, akkor az fol van olvadva. Az olvadasi zona
> folyamatosan megy befele a fagyott tombben, mit a tuloldalival ossze nem
> talalkozik, ekkor van mindenutt felolvadva, es kesz. Ezekszerint valahogy nem
> jol latom?

Az amorf jeg bizonyos homerseklet felett megvaltoztatja a 
szerkezetet, ez valahol olyan -10 korul lehet, de nem tudom pontosan.

> De akkor minek gyorsfagyasztanak? Igy semmi ertelme nem lenne. 
> Vagy megis van? :-)

Egy hus vagy hal vagy ilyesmi az hasonlit az emberi testhez, 
sejtszerkezete, osszetetele nagy vonalakban megegyezik. 
De egy zoldborsot vagy kukoricat vagy sargarepat veve alapul, azoknak 
nagy resze felhalmozott kemenyito, illetoleg mas anyag.

Hogy miert gyorsfagyasztanak, azt nem tudom, mert a jelen 
hutotechnika szinvonalan TOKMINDEGY, hogy egy vagy hat ora alatt 
fagy csontkemenyre a dolog...esetleg lehetnek olyan elelmiszerek, 
amik ezt a par ora kulonbseget is nehezen viselik.
Udv:
    BBalazs
    
http://www.phys.szote.u-szeged.hu/bbalazs/bbalazs.htm
    



More information about the Elektro mailing list