[elektro] Audio rajzok

jhidvegi jhidvegi at gmail.com
Wed Apr 6 10:21:29 CEST 2016


Topybear wrote:

> Öntöttvas, olajjal rendesen beavatva. Ugyan nem lesz annyira csúszós
> de gyakorlatilag örök életű. :)

Jó, de én nem palacsintát vagy kenyeret akarok sütni, hanem alapvetően 
rántottát, tükörtojást, effélét. Eddig minden másban leragadt, csak a teflon és 
a kerámia volt megfelelő.

> utóbb. Szvsz a leggyakoribb gyilok a hideg folyadék a forró
> serpenyőbe, másrészt az utólagos túlhevülés - kikerül belőle a kaja
> ami elvonná a hőt, a vastag talp viszont még igencsak  meleg - pláne
> ha a még meleg tűzhelyre kerül vissza. Érdemes egyszer rámérni, én

Ezzel mindig vigyáztam. Kikapcsolva az indukcióst, tovább kevergettem, amíg meg 
nem szűnik a kajának a hőfelvevése. Aztán csak egy részét vettem ki, azt 
megettem, és utána ürítettem ki az egész edényt. Soha nem volt effajta hősokknak 
kitéve sem a teflon, sem a kerámia. A telfon atekintetben többet kapott, hogy 
annál feltekertem maxra a teljesítményt szinte mindig. Ennek ellenére vagy 
4-szer annyi ideig bírta.

> Meg vszeg kezelési, ápolási dolgok is bejátszhatnak. Van gyártó aki a
> teflonnál kifejezetten javasolja az olajozást az első
> használatbavételt és a mosogatásokat követően, van aki az olajozás
> után kifejezetten csak a papírral történő kitörlést ajánlja amíg nem
> túl szennyezett az edény.

Én meg a mosogatást teljesen mellőztem, mindig csak kitöröltem papírral, 
látszólag tök tiszták lettek. Főleg a kerámia, annak még olajos maradványát sem 
észleltem, de ha volt is, az nem gond.

> Nekem van kerámia és teflon is ami már több éves, még egész jó, igaz
> ezek kímélve voltak hőmérsékletileg (olyan kaják készültek bennük,
> amihez vagy nem kellett nagy hő vagy már odafigyeltem rá). Aztán volt
> olyan kerámia és teflon is, amit igen rövid idő alatt sikerült
> kinyírni mert rendesen kapott hevítést. Nagyobbik lányom szokta

Szóval lehet, hogy pechesen vásároltam, én sosem hevítettem semmit semelyikben 
túl. Vagy csak nem vettem észre. :-) Kéne olyan szerkezet, hogy az edény aljának 
a hőfokára szabályoz jó pontosan. Lehet, hogy idővel meghekkelem az indukcióst 
(és innentől már egészen elektro): kifúrom a kerámialapot vagy mit, és a 
hőfokérzékelőt felhozom az edény alja szintjére úgy, hogy érjen hozzá az 
edényhez. Ekkor lehet, hogy tényleg az edény aljának a hőfokát fogja érzékelni, 
és aszerint kapcsolgatja az igbt-t. Persze a beavatkozás után vigyázni kell 
arra, hogy ne kerüljön semmiféle lé a felületre, ami belefolyhat a lapon túl az 
elektronikába.

Ha elkövetem, bizisten megírom!

hjozsi 



More information about the Elektro mailing list