[elektro] Infrahőmérő
gyapo
gyapo at freemail.hu
Thu Oct 30 09:51:53 CET 2014
Xorn, you wrote:
X> Az olajra hadd mondjam azt, hogy emberöltők múltak el anélkül, hogy
X> pl. a háziasszonyoknak lett volna hőmérőjük ehhez. :-)
Természetesen meg lehet lenni hőmérő nélkül is, a kemencében se
méregette Mari néni, aztán mégis megsült a kenyér. :)
De pont az olaj hajlamos bomlani ha túl meleg, ha meg nem elég meleg,
akkor az étel nem lesz olyan, mint kellene. Tehát a kérdés arra
konvertálódik, hogy akarunk-e minőségi kaját enni káros hozzáadott
anyag nélkül, vagy megelégszünk az ősi naturális módszerekkel, aztán
ahogy esik úgy puffan. Sok gyakorlással, és ismeretlen mennyiségű
bevitt károsanyaggal el lehet jutni a kellő szintre, hogy
megközelítsük a hőmérővel elérhető szintet.
A sütő esetében először voltak a fokozatok, amiről nem lehetett tudni,
hogy hány fok, ezért a receptekben sem használták. aztán újabban
fokban van megadva, a receptekben is, de vajon annyi-e amennyi a
tekerőre van írva. Azt ugye nem kell mondanom, hogy egy piskóta vagy
szufflé hogy viselkedik, ha nem jó a hőfok. Vagy a konfitálás,
szuvidolás, aszalás milyen lesz, ha nem jó a hőfok. Tehát akkor megint
csak az a kérdés, hogy akarunk-e jó kaját enni, vagy megelégszünk a
megégett vagy sületlen cuccal is, esetleg visszatesszük még és jól ki
is szárítjuk. Itt is lehet sok kidobott alapanyag árán gyakorlatot
szerezni, de egy hőmérővel sokkal gyorsabb, olcsóbb és könnyebb.
Üdv.: gyapo
More information about the Elektro
mailing list