[elektro] bejgli
Dienes József
dienes.jozsef at rh.uni-obuda.hu
Wed Dec 24 14:51:09 CET 2014
Ha nem egy zárt, de lyukas hurok, akkor nem árt, nem?
Józsi
Pataki István írta 2014.12.24. 14:19 dátummal:
> És az nem gond, hogy fémből van a tető?
> pi
>
>
> ----- Original Message -----
> From: "jhidvegi" <jhidvegi at gmail.com>
> To: <elektro at tesla.hu>
> Sent: Wednesday, December 24, 2014 1:22 PM
> Subject: Re: [elektro] bejgli
>
>
> Sandor wrote:
>
>> így most megint müxik szerencsére.
>> nem is tudom mi lenne nélküle velem, mert azt a sokszáz üvegnyi
>> befőttet, lekvárt, paradicsomlét nem tudnám elrakni jól
>> (tartósítószermentesen)...
>
> Pedig erre van egy könnyebb, gyorsabb melegítési mód: Mikróban.
>
> Betöltöd a befőttet, lekvárt... az üvegbe, ráteszed a tetejét (csavaros
> kupak),
> de csak lazán.
> Be a mikróba, és épphogy megrottyantod, hogy kijöjjön a kupak lazasága
> miatt a
> réseken némi gőz, levegő. Ez megvan másodpercek alatt, ha forró volt az
> anyag.
> (Nem kell csurig tölteni, maradjon vagy 1 centi levegő a kupak alatt,
> mert
> felforráskor úgyis megemelkedik a szint, ne lé jöjjön ki.)
>
> Ha úgy ítéled, hogy már elég levegő meg gőz kijöhetett ahhoz, hogy a
> levegő
> elfogyjon, akkor kinyitod a mikró ajtaját, és hirtelen benyúlással
> rátekered a
> kupakot az üvegre, kiveszed, és megszorítod.
>
> (Amikor még termett a barackfánk, volt, hogy 50-60 üveg baracklekvár
> készült
> így, de volt szilva is, meg mittudomén. Megvolt egy óra alatt az egész.)
>
> Ellenőrzés: nem kell dunszt meg efféle hívság. Másnap végig lehet
> kopogtatni az
> üvegek tetejét. Ha nem tömít, ezért nem vákuumos, akkor jóval mélyebb a
> hangja,
> és látszik is, hogy nem homorú. De ez nem jellemző, a zöme homorú,
> erősen
> vákuumos. Az idők végezetéig eláll. :) Egy ideje fedeztem fel, hogy még
> van
> huszonéves is, és mind teljesen jó.
>
> A módszer ugyanazért jó, amiért a sütő, csak gyorsabb. Sokan vízbe
> rakják, és
> azt melegítik, de az nem lehet jó, mert elvileg is lehetetlen, hogy az
> üvegben
> akár a tiszta víz is felforrjon, ha kívül is csak víz van. Belülre kell
> többlethőt juttatni, ahhoz meg vagy magasabb hőfok kell kívül (sütő),
> vagy belül
> kell a hőnek keltkeznie (mikró).
>
> hjozsi
More information about the Elektro
mailing list