[elektro] Hallo itt a penztargep, kapcsolna a szervert

Kovács József kj at faldeko.hu
Wed Feb 27 18:02:05 CET 2013


> tisztasággal, se semmivel, de az EU-csatlakozás után a HACCP
> követelményeket nem tudták kifizetni.

Ez egy közkeletű urban legend....
Nem kell rozsdamentes és semmi ilyesmi.

Olyan kell ami ...
- nem porózus felületű
- RÉSMENTES felületű
   ha zománcos akkor ÉP zománcú
- lemosható a hypo-s vízzel



> Rozsdamentes acélra átépíteni

Úgyhogy nem ez volt az ok...
Akadt akkoriban az ügyfélkörben pár pékség, vendéglő, büfé.
A HACCP-al az volt bajuk inkább, hogy helyhiány miatt
nem tudták a munkafolyamatokat térben elkülöníteni.
pl. a tojás mosót a hús szeletelőtől

Elkülöníthették volna időben is, mint otthon a konyhában!
Azaz
- tojás mosás
- fertőtlenítés
- ruhacsere
- kézmosás
- hús szeletelés
- fertőtlenítés

De, ezt meg a technológiai idők nem engedték meg általában.

Szóval, nem kell bedőlni a HACCP a
vendéglátás/élelmiszer ipar ellensége dumának.

A bezárók zöme azért zárt be, mert valójában, addig sem
teljesített egy nagyon minimum szintet sem.

Akkora forgalma/árrése és tőkéje pedig nem volt, hogy azt
az elvárható kaj biztonsági minimumot, mait a HACCP leír megoldja.

Mert, a HACCP valójában csak egy eléggé minimum szint!
Lásd a kézikönyvekben...

A vállalkozó FŐ!!! baja azonban a HCCP-vel az ellenőrizhetőség!

Nem tarthatja órákig a konyha pulton a húst, mert felmelegszik!
Már pedig +5 fölött hús tárolása ugye  KOCKÁZATOS...

A HACCP azonban előírja neki, hogy 2 óránként mérje meg
a maghőmérsékletet és írja fel a naplóba a mérés tényét.

Persze nem teszi, de ha jön az ellenőr és
talál 12 fokso húst >> megkúrja >> jogosan!
Ha, hiányos naplót talál megkúrja
HA, hamis naplót talál megkúrja...

Ígyhát a vállalkozó utálja  a HACCP-ot :-)
Ahelyett, hogy betartaná a hús tárolás normáját!

Érdekes, hogy ahol maguktól, szakmai alapon korábban is
betartották és most is betartják, ott nem ellenség a HACCP ...

Úgy is mondhatnám, hogy ahol HACCP ellenség lett,
ott bizony baj volt korábban a szakmaisággal.

KJ

> Andy



More information about the Elektro mailing list