[elektro] Tervezett avultatas? (Bosch funyiro)
hg12345
hg12345 at freemail.hu
Sat Sep 1 14:43:56 CEST 2012
Hi
és kisüsti vagy tornyos technológia?!,
mert az utóbbiban (tornyos) párlatban az 85% felett van az alkohol,
az előfözetett meg 3-5% állapitják meg a gyakorlatból, ebben van a metil alkohol, kb 2/3 a közép fözet és az utolsó egy harmad meg az utófözet. Ebből lesz az agyas és mézes pálinka, hogy az izeket elnyomják (csak ennyit a különleges pálinkákról), vagy összekevik és mégegyszer lepárolva vegyes pálinka....
Azért a mostani gépek esetén amikor térfogat százalékra és átfolyásra szabályozzák a lepárlókat nagyon egyformák a fözetek...(itthon ilyen gép kevésvan, de kint annál több) A "izvilágot" nem csak fözömester, hanem keverők határozzák meg. Sok boltban árult pálinka gyártónak nincs is lepárlója, hanem a párlatokat felvásárolják és keverik a alkohol %-ot meg vizzel higítva beállítják. :-)
Cser Tamas <maguspr53 at gmail.com> írta:
>no, nehogy félreétsük egymást>
>
szóval nálam hőmérő van a gőzhőmérésre, és ha valami>
78celsiusfok alatt csöpögne, az megy az denaturáltszeszesbe>
égetéshez (metil), ami a 78 celsiusfok felett csepeg, az iható etil>
( középpárlat )>
>
gondolom, a fele alkohol alatt az 50%alkoholfokra gondolsz>
( 50% v/v )>
>
amit a hix tippen mutattak ábrát, ami 98 celsiusfoknál is csöppen egy kicsit>
az meg a a vajsavat tartalmazó "utópárlat", amit a főzőmester belekever(het)>
a középpárlatba>
Ez a folyamat nem egzakt tudomány, mindig magán viseli a főzőmester>
ízlésvilágát. Az ő filozófiája, egyedisége fogja meghatározni a>
pálinka összhatását.>
>
>
Hofferek Attila <hofi at soka.co.hu> írta, 2012.09.01.:>
> 2012.09.01. 4:47 keltezéssel, Cser Tamas írta:>
>> de ami kicsöpögött a 65celsiusos>
>> pálinkagőzből az metilalkohol>
>>
> Az nem inkább pálinka, aminek csak kb a fele alkohol?>
>>
> ----------------------------------------->
> elektro[-flame|-etc]>
>>
>
----------------------------------------->
elektro[-flame|-etc]>
More information about the Elektro
mailing list