[elektro] aszalo_szarito
Elight
elight at gmail.hu
Fri Jul 29 10:13:06 CEST 2011
Szia,
kis térben sehogy se tudsz egyenletes légáramlást és
hőmérsékletet bíztosítani. Ez szerintem még elektronikával
is kétséges. Most a gyümölcs aszálásról beszélek.
Szerintem azt kell figyelni , hogy legyen hőmérséklet,
de ne legyen nagyobb annál , ami felett a gyümölcs károsodik.
A légáramláásnak meg arányosnak kell lennie a termelődő
hővel és nedvességgel. A lényeges a nedvesség egyenletes
elszállítása. Ami egyben hőelvonással jár.
A mechanika elrendezése , mérete ,
a fűtő és légszállító teljesítmény,
behatárolja ezeket a képességeket.
Ha túl méretezed, az is szabályozható ugyan ,
de bonyolultabb és drágább az egész,
és szabályzás nélkül használva mindenképp nőnének
a veszteségek is.
A lényeg:
a Rendszert tehát optimálisan kell terhelni!
Annyi gyümölcsöt kell berakni, amennyire méretezték,
és fajtánként és szeletelésmódonként eltérő.
Ezt a szárítási időtartammal lehet kismértékben kompenzáslni.
A Egyenetlen működést meg már az ókorban is a cserények
felcserékgetésével oldották meg. Tehát tul nagy elektronikai
kompenzálásra nincs is szükség ha ott az ember,
és időnként megigazítja a terméket.
Természetesen erre egy cserélgető robotott is lehetne tervezni,
ha nincs a közelben megfelelő tapasztalattal rendelkező
Józsi bácsi , vagy Mariska néni.
Ő az aki megfelelő tapasztalattal rendelkezik ugyebár.
Ráér, és időnkét figyel és cserélget.
De akkor ezt a tapasztalatot és látásmódot is a robotba kell táplálnod.
Mivel nekünk robotunk nincs , csak hétvégén tudunk szárítani,
Akkor megoldható hogy valaki szemmel tartsa a folyamatot.
Egyébként rendszeres , hogy két szomszédos szeletnél,
az egyik töppedt , a másik meg még nedvezzik.
Ilyenkor átrendezéssel kell beavatkozni.
És előre látom , hogy a végén pl. kapsz egy kis fáról kb 2.5 kg
száríttott meggyet , amit egyébként 6-8000 Ft ért meg is
vehettél volna. Ha ennél többet szeretnél,
bejön a csomagolási és tárolási probléma is.
Mi pl egy tepsiben kiterítve kétréteg tüllháló alatt tároljuk,
hűvös helyen. Ezen még azért lehetne fejleszteni...
És végül is építenél egy szárító robotot?
Ezt hívják hobbinak... :)
Üdv István
2011.07.29. 09:33:42 dátumon Fekete Róbert <frobi at harden.hu> írta:
> vannak könyveim fa szárításról
> lényeg az egyensúlyi nedvesség beállítása
> mivel a gyümölcsnek mindegy hogy széthasad vagy nem mint a fa, meg
> általában le is van szeletelve
> egyszerűen kikeresném hogy milyen hőmérséklet és páratartalom értékeknek
> kell lennie és hajrá
> 40 fok környéke már elég jónak tűnik
>
> felmelegíted a cuccost majd szellőztetsz
> amire odafigyelni érdemes, amikor megszáradt vagy a kamrában hűtöd
> vissza, hogy kinti levegőt ne kapjon, vagy melegen csomagolod vákuumozod
>
> mert hogy normál levegőn 12-18 % alá sose tud száradni
> és emiatt ahogy hűl fel is veszi ezt a légnedvességet
> jól példázza a bontott müzlis doboz tartalma... 1 hát után nyúlós
> ragadós lesz a cucc benne
>
>
> 2011-07-28 17:20 keltezéssel, Levente Móczó írta:
>> Sziasztok!
>>
>> Küldtem pár embernek a listán linket, irodalmat aszaláshoz.
>> Én most szeretném elkezdeni a saját aszalómat.
>> Két célra szeretném felhasználni.
>> Gyümölcs-zöldség aszalása,
>> tészta, szemestermény szárítása 5% nedvességtartalom alá.
>>
>> Kell-e bele elektro?
>> Konkrétan a szárítótérben lévő levegő páratartalmának mérésére,
>> átszellőztetés szabályozására gondolok.
>>
>> Ha valakinek van rálátása a gyári aszalók, szárítók vezérlésére, kérem
>> ((akár privátban is)) írjon pár sor szamárvezetőt róla!
>>
>> Bár ez nem elektro, de hátha elcsúszik. Hogyan alakul a levegő
>> páratartalma, a szárítótér hőmérséklete, a termék nedvességtartalmának
>> szentháromsága?
>> Konkrét kérdés, vajon van-e olyan légnedvesség, ami mellett 40C˙-on
>> nem tudom leszárítani a tésztámat 5% nedvességtartalom alá? Persze
>> mindent elektronikával mérve :)
>>
>> Hol lehet ennek utánanézni?
>> Köszi:
>> Levente
>>
>> -----------------------------------------
>> elektro[-flame|-etc]
>>
>
> -----------------------------------------
> elektro[-flame|-etc]
--
Az Opera forradalmian új levelezőjét használva: http://www.opera.com/mail/
More information about the Elektro
mailing list