[elektro] aszalo'_sza'rito'

Elight elight at gmail.hu
Thu Jul 28 17:45:45 CEST 2011


Szia,

kis mennyiségeknél szerintem nem kell ennyire túllihegni.
A processzor tartogassátok nemesebb célokra.    :)

Vettünk egy bolti szárítót, és kész.
Nyolc tiz  garnitúra cseresznyét , meggyet , s.barackot
szárítottunk egy cekasz és egy ventilátor segítségével.
A lényeg hogy a nedves levegő távozzon a szárítótérből.
Most jön majd az alma chips....

Az idő változó 6 - 48 óra között volt. Folyamatosan checkoltuk
a terméket. Látni és ízre érezni , mikor jó és mikor száradt
túl keményre.

Először én is paráztam , de ez megint olyan, hogy csinálni
kell és majd kialakul az eredmény. Szakirodalom meg van bőven,
de a tapasztalatot nem pótolja, mert az alapanyag állandóan
változó.

Üdv István



2011.07.28. 17:28:25 dátumon vajk fekete <halaloszto at yahoo.co.uk> írta:

> keresel egy tablazatot a harmatpont alakulasarol. ebbol megtudod, hogy  
> ha a vilag mondjuk 30 fok 60%, akkor hany fokra kell melegitsd hogy  
> mondjuk 10% legyen a rel paratartalom. (a levegoe)
>
> a kulonbozo anyagokra meg vannak tablazatok, hogy milyen rel.  
> paratartalmu levegoben mekkora nedvessegtartalom az egyensulyi allapotuk.
>
> konkret anyagokkal meg kiserleteznek egy jot.
> annyi elektro minimum, hogy logoljal rendesen, igy tudsz utolag  
> tapasztalatot leszurni, es azt utanna felhasznalni. pl akar lehetne  
> merlegre logatni a szaritandokat tarto miskulanciat, es a sulyvesztest  
> is logolni.
>
> vajk
>
>
> ________________________________
> From: Levente Móczó <levestelista at gmail.com>
> To: elektro <elektro at tesla.hu>
> Sent: Thursday, 28 July 2011, 17:20
> Subject: [elektro] aszalo'_sza'rito'
>
> Sziasztok!
>
> Küldtem pár embernek a listán linket, irodalmat aszaláshoz.
> Én most szeretném elkezdeni a saját aszalómat.
> Két célra szeretném felhasználni.
> Gyümölcs-zöldség aszalása,
> tészta, szemestermény szárítása 5% nedvességtartalom alá.
>
> Kell-e bele elektro?
> Konkrétan a szárítótérben lévő levegő páratartalmának mérésére,
> átszellőztetés szabályozására gondolok.
>
> Ha valakinek van rálátása a gyári aszalók, szárítók vezérlésére, kérem
> ((akár privátban is)) írjon pár sor szamárvezetőt róla!
>
> Bár ez nem elektro, de hátha elcsúszik. Hogyan alakul a levegő
> páratartalma, a szárítótér hőmérséklete, a termék nedvességtartalmának
> szentháromsága?
> Konkrét kérdés, vajon van-e olyan légnedvesség, ami mellett 40C˙-on
> nem tudom leszárítani a tésztámat 5% nedvességtartalom alá? Persze
> mindent elektronikával mérve :)
>
> Hol lehet ennek utánanézni?
> Köszi:
> Levente
>
> -----------------------------------------
>           elektro[-flame|-etc]
> -----------------------------------------
>           elektro[-flame|-etc]


-- 
Az Opera forradalmian új levelezőjét használva: http://www.opera.com/mail/



More information about the Elektro mailing list