Re: ho~méro~ referencia

Kira'ly,Gyula kingkey at kingkey.hu
Mon Jan 29 16:19:21 CET 2007


Üdv!


>Na persze, ha nyitott az edény, akkor a teteje hidegebb lehet. De ha van
teteje, akkor telített goz lesz a folyadék fölött, ami nem párolgással kerül
oda javarészt, hanem a forrásból.

Az egész egy kuktaként képzelendo el. Alul bemegy a ho, ami csak annyiban
jelent ott melegebbet, amennyiben nagyobb a nyomás, ami miatt magasabb
homérséklet tartozik az adott goznyomáshoz. De egy kis edénynél ez
jelentéktelen.<

Gyakorló levesfözöként jelentem, ha a fedö rajta van a forráspont körüli lé
tetején, az bizony képes veszettül zubogni, míg ha leemelem a födöt, báván
semmit se csinál látszólag.
Igaz lehet ez még akkor is, ha pl. kitámasztom egy gyufaszállal, van fél
centi légrés, akkor is tudhat zubogni, míg tetö nélkül nuku.
Valóban a parciális göznyomások játszhatnak, de a fentiek tükrében egészen
kicsi különbség is jelentos lehet.
Olyannyira, hogy fedo nélkül némelyik zsiradék "meg is fagy" a tetején,
amúgy meg olvadtan úszik.
Na, ennyit a konyháról..:}}

Gyula




More information about the Elektro mailing list