Re: ho~méro~ referencia
jhidvegi
jhidvegi at gmail.com
Mon Jan 29 15:12:01 CET 2007
vajk fekete wrote:
> nemondma nekem, hogy ha egy fazekat az aljan melegitek, akkor is
> ugyanolyan meleg lesz az alja es a teteje. kapasbol a tetejen van
> parolgas, az aljan meg gozkepzodes van.
Na persze, ha nyitott az edény, akkor a teteje hidegebb lehet. De ha van
teteje, akkor telített goz lesz a folyadék fölött, ami nem párolgással kerül
oda javarészt, hanem a forrásból.
Az egész egy kuktaként képzelendo el. Alul bemegy a ho, ami csak annyiban
jelent ott melegebbet, amennyiben nagyobb a nyomás, ami miatt magasabb
homérséklet tartozik az adott goznyomáshoz. De egy kis edénynél ez
jelentéktelen.
A tetején kibugyog a vízbol ez a forró goz, aminek szintén ugyanannyi a
nyomása, tehát a homérséklete is. Ezen a goznyomáson a vízfelszínen már
nincs párolgás. Párolgás csak akkor lehetséges a felszínen, ha a felszín
feletti goznyomás (parciális nyomás) kisebb, mint a víz felszín alatti
nyomása. Na de nem kisebb, mert ott már nemhogy telített goz, hanem tiszta
goz van, levego nélküli goz. Pont annyit fúj ki a fedo alól vagy a kukta
szelepén, amennyi a folyadék alján keletkezik. Ezzel jön létre az
energiatranszfer is. Ennyi goz elforralására fordítódik az az energia, ami a
vízbe belemegy, kivéve azt a keveset, amit az edény a falán lead. Na ott
tényleg lehet, hogy valami picivel hidegebb a víz, de olyan intenzív a forás
miatti áramlás, hogy ez jelentéktelen kell, hogy legyen.
hjozsi
More information about the Elektro
mailing list