tulhutes/hevites

Vajk Fekete halaloszto at yahoo.co.uk
Mon Aug 22 18:26:59 CEST 2005


A jeget alatamaszthatom. A telen amikor ilyen -10-20 fokok voltak ejjel, 
azzal szorakoztam hogy az iroda ablakaba kitettem egy flakon bontatlan 
asvanyvizet. Ha eleg koran ertem be reggel, akkor lehetett jatszani, 
hogy fogtam, rautottem, es ugy 2-3 sec alatt az addig atlatszo viz 
tejszinu jegge alakult. viszont nem kemeny jegge, inkabb jegkasava.

vajk

jhidvegi wrote:

>>  De képes. Mint ahogy túl is lehet hűteni. Aztán ütésre vagy mozdításra
>> "robbanásszerűen" kristályosodik vagy gőz állapotba vált.
>
>
> Akkor egy kis energetikai magyarázatot is adj már légyszi.
>
> A jég oldala még jobban lehetne érthető, bár már az is ciki. Nemtom, 
> mekkora is lehet egy túlhűtött víz fajhője, de ha még mindig 
> 1kcal/kgfok, akkor -80 fokra kéne hűteni, hogy egy tömbben jéggé 
> tudjon válni. Ezt nem hinném, hogy meg lehet csinálni, de azt már el 
> tudom képzelni, hogy pár fokkal nulla alá hűtve hirtelen észrevehető 
> része megfagy, de semmiképpen nem az egész.
>
> A felforrás már sokkal cikisebb. A víz forráshője valami 540kcal/kg, 
> egyszerűen nem lehet annyi látens energiát belevinni normál légköri 
> nyomáson, hogy az egész egy zavarra gőzzé tudjon válni. Azt elhiszem, 
> hogy kis zavarra egy része gőzzé válik, és kivágja a folyadékot az 
> edényből.
>
> Szóval hogy is van ez?
>
> hjozsi
> -----------------------------------
> Szponzorunk: http://tonerbolt.hu/
>
>




More information about the Elektro mailing list