tulhutes/hevites
Vajk Fekete
halaloszto at yahoo.co.uk
Mon Aug 22 18:26:59 CEST 2005
A jeget alatamaszthatom. A telen amikor ilyen -10-20 fokok voltak ejjel,
azzal szorakoztam hogy az iroda ablakaba kitettem egy flakon bontatlan
asvanyvizet. Ha eleg koran ertem be reggel, akkor lehetett jatszani,
hogy fogtam, rautottem, es ugy 2-3 sec alatt az addig atlatszo viz
tejszinu jegge alakult. viszont nem kemeny jegge, inkabb jegkasava.
vajk
jhidvegi wrote:
>> De képes. Mint ahogy túl is lehet hűteni. Aztán ütésre vagy mozdításra
>> "robbanásszerűen" kristályosodik vagy gőz állapotba vált.
>
>
> Akkor egy kis energetikai magyarázatot is adj már légyszi.
>
> A jég oldala még jobban lehetne érthető, bár már az is ciki. Nemtom,
> mekkora is lehet egy túlhűtött víz fajhője, de ha még mindig
> 1kcal/kgfok, akkor -80 fokra kéne hűteni, hogy egy tömbben jéggé
> tudjon válni. Ezt nem hinném, hogy meg lehet csinálni, de azt már el
> tudom képzelni, hogy pár fokkal nulla alá hűtve hirtelen észrevehető
> része megfagy, de semmiképpen nem az egész.
>
> A felforrás már sokkal cikisebb. A víz forráshője valami 540kcal/kg,
> egyszerűen nem lehet annyi látens energiát belevinni normál légköri
> nyomáson, hogy az egész egy zavarra gőzzé tudjon válni. Azt elhiszem,
> hogy kis zavarra egy része gőzzé válik, és kivágja a folyadékot az
> edényből.
>
> Szóval hogy is van ez?
>
> hjozsi
> -----------------------------------
> Szponzorunk: http://tonerbolt.hu/
>
>
More information about the Elektro
mailing list