Mikrohullamu

B. István renyta at axelero.hu
Mon Aug 22 14:19:21 CEST 2005



> Az a kurva nap, hát nem elkezd velünk szórakozni? És növeli szép
lassan a
> sugárzását! :-)

Itt ugye nyilván az elbaszott ózonrétegre és az üvegházhatásra
gondoltam! A jó öreg Napocska mitsem változott, csak a mi
környezetünk.:-)
>
> > vezetett feltétlenül minőségromláshoz. A növények nemesítése
> > (hagyományos értelemben) nem okozhatott olyan változásokat,
amelyek
> > egészségkárosítóak lehetnek. Nem, én inkább a növényvédő szerekre
és a
>
> Bocs, de ez tévedés. A növénynemesítés nem más, mint olyan genetikai
> módosítás, ahol nem törődünk a részletekkel, nem érdekel bennünket a
> tényleges genetikai változtatás, csak makroszkópikusan foglalkozunk
a
> dologgal. Jóval kontrollálhatatlanabb dolog, mint a direkt
génmanipuláció.
> Ugyanakkor persze az utóbbi lehetőségei jóval tágasabbak. Innentől
meg
> persze etikai, és más, nem szakmai kérdés az egész, ahogy egy kést
is lehet
> marha szar dolgokra használni sokkal eredményesebben, mint egy
természetes
> úton létrejött gallyat.

Persze, csakhogy a hagyományos nemesítés nagy része már régebbi
keletű, volt idő a tesztelésre. A másik védvonal a természetes
szelekció, a nagyobb marhaságok nem sikerültek, mert vagy elpusztult
az egyed, vagy olyan satnya lett, hogy abbahagyták a próbálkozást. Két
gyümölcsfajta keresztezése során -ha az nem eredendően
természetellenes- a genetikai módosulás szinte automatikusan jön
létre, a teljes génlánc számos pontján ott, ahol kell. Az ember még
nagyon sokáig nem lehet annyira felkészült, hogy tudja, mely pontokon
milyen változtatások szókségesek ahhoz, hogy a kívánt eredmény is
megszülessen és a módosult élő szervezet harmóniája is megmaradjon. Ma
még csak a kívánt eredményre tud öszpontosítani és majdan hosszú
tapasztalatok döntik el, hogy ha ezt elvágom és kicserélem arra, akkor
emide még ez, amoda pedig amaz kell. Én ezt a tudatlanság bátorságának
nevezném. Persze a kockázatát minden szakember felméri, némelyik be is
vallja, de az üzleti -ezzel együtt a politikai- befolyás és a nyomás
iszonyatos méretű.
>
> > műtrágyákra gondolok, amelyek egyértelműen és többszörösen
> > bizonyítottan károsak!
> bocs, de ez így baromság! A műtrágyák egy része azokat az anyagokat
pótolja,
> amiket a növény kivon a talajból. Most is le kell írnom, az ember
nem tud
> másfajta atomokat gyártani, mint amik eleve vannak a természetben.
Persze
> létezik veszélyes anyag is, meg lehet a műtrágyát szarul is
használni. De az
> állati ürülék kihelyezése a földekre se veszélytelen játék ám! Azt
is jól el
> lehet cseszni.

Van egyszer a szarul használás (túladagolás, idegen anyagok is
bekerülnek, nem a megfelelő időben való kihelyezés, stb), ezen még
lehetne segíteni tudással, tisztességgel, odafigyeléssel. A másik baj
a kapkodás. Ma már senki sem szereti kivárni, amíg egy növény
kifejlődik, termőre fordul és a termés beérik. Egy frászt! Gyorsítókat
néki, oszt hadd szójjjon! Éppen tegnap mesélte egy gazda, hogy a
napraforgót befújják valami szarral, és egy hét alatt beérnek a
szemek. Igy 4-5 héttel hamarabb lehet a szotyit szüretelni. No
comment!
Aztán a kártevők elleni védelem, mint n+1-ik veszélyforrás. A
permetezőszer a növény anyagcseréjében vesz rész, aztán vagy van ideje
lebomlani (kérdés, mire), vagy nincs és Te már eszed, mert fogalmad
sincs róla. Arról nem is beszélve, hogy a magot még el sem vetették, a
talajt már fertőtlenítik. Vegyszer, vegyszer, vegyszer!
Már a tojást is beoltják, ez nem vicc!! Az állatok kapják az
antibiotikumokat és más szereket orrba-szájba, nehogy elhulljon az
állomány. Eszik az ipari és más hulladékokból készült tápokat. Bennünk
meg mindezek halmozódnak. Ja persze, a koncentráció egyenként bőven
alatta van a határértéknek, de együtt az összes? És azok
egymásrahatását ki képes nyomonkövetni?!
Még, ha nem is lenne káros ez a sok szar az emberi szervezetre, hááát
az íze és az állaga ezeknek a termékeknek akkor is csapni valóan
silány.
>
> A magától, vadon termő növények meg nyilván nem adnak elég termést,
és
> minőségben se jó már nekünk ugye. Márpedig a nagyüzemi növénytermelé
s a
> gyűjtögető életmódhoz képest mindenfélével jár. Az ismerőseidtől
származó
> gyümölcsök, zöldségek se annyira természetesek ám!

Nem, mert locsolni kell (nitrátos, klóros víz) és -ha nagyüzemi a
gazdaság akkor- gyárilag kezelt vetőmagot használnak. Mondjuk én még a
18-20 évvel ezelőtti paprikák és paradicsomok leszármazottaiból
"dolgozom", ezek még nem génmanipulált egyedek. Az biztos, hogy a
parikának nem cellofános, elrághatatlan a bőre és a paradicsom sem
pattan vissza járdáról, mint a bolti.:-))
>
> Különben nem érdemes annyira aggódni. Az átlagéletkor igencsak nő, a
> kultúremberi lét óta legalább a duplájára nőtt, a létszám is, szóval
a
> mesterséges cumók láthatóan nem károsak összességükben. Meghalni meg
úgyis
> meg kell. Jobb később, mint előbb (bizonyos korlátig).
> hjozsi

Aha! De nem mindegy, hogy az a dupla életkor hogyan telik el. Ma már
gyermekkorban gyakori a magas vérnyomás, az asztma, a
szívelégtelenség, a csontrendszeri és izületi elváltozások, a
daganatok, a cukorbetegség, számos idegrendszeri nyavaja és a fene
tudja még mi nem. Szinte már alig van egészséges gyerek. Egyre
magasabb a koraszülések és a rendellenes születések száma is. Talán ez
is a civilizáció nagy vívmánya?
Szerintem, ha csak fele ennyien lennénk a Földön és fele ennyi ideig
élnénk mint ma, kicsivel nyugodtabbak, boldogabbak, egészségesebbek
lehetnénk. Ez csak a magánvéleményem..........

üdv: I.




More information about the Elektro mailing list