desztillalt viz--ioncserelt viz

jhidvegi jhidvegi at freestart.hu
Wed Aug 10 17:34:08 CEST 2005


Én se vártam meg, míg Cseh Robi beírja a megoldást, keresgéltem:

Itt:
http://rkreiner.fw.hu/termekek.html
sokmindent találtam, köztük ezt:

--------------

Teljes sótalanító készülékek:

    A sótalanítási folyamat során a vízben oldott sók kationjai és anionjai
ioncserélo mugyanták segítségével hidrogén illetve hidroxil ionokra
cserélodnek. Az ioncsere a víz és az ioncserélo gyanta intenzív érintkezése
folyamán zajlik le. Az ioncsere folyamat szakaszos, a kimerítés után
regenerálási muvelet következik. A kation- illetve anioncserélo mugyantát
sósavval illetve nátriumhidroxiddal hozzák a megfelelo ionos formára.
Az ioncserélt víz legfontosabb jellemzoje az elektromos vezetoképesség.
Sótalan a víz, ha vezetoképessége 20 mikros/cm-nél kisebb.


Alkalmazási terület:
    Minden olyan területen alkalmazhatók, ahol a természetes víz kationos
vagy anionos komponensei zavart okozhatnak a felhasználás során. Fontosabb
felhasználási helyek: energetikai berendezések (kazánok, hutovizek stb.),
vagyipari technológiák, élelmiszeripar (pl. konzervgyártás), gépjármuipar,
felületkezelés (pl. galvanizálás).


Az ioncserés sótalanítókkal kezelt víz minoségi jellemzoi:
        Vezetoképesség 10 mikros/cm alatt
        Keménység: 0,1nk° alatt
        CO2 tartalom: 5g/m3
        Vas és mangántartalom: 0,1 g/m3 alatt
        Összes sótartalom: max. 20 g/m3
        pH érték: 6-8
-------------

Asszem itt lehet a lényeg, az eltérés. Ha lehet tökéletesen desztillálni,
abban valszleg még 20g/m3-nyi só sem lesz. Persze desztilláláskor is lehet
szennyezni. Elég arra gondolni, hogy ha valaki otthon foz, akkor ugye az
ételbol fog víz párologni. De nem csak víz, hanem aerosol is keletkezik, ami
az étel minden alkotórészébol visz anyagot a levegobe, aminek az a
következménye, hogy - kello gyakoriságú takarítás hiányában - elobb-utóbb
igencsak ragad a tuzhely környéke, fal, plafon...

Azt is lehet hallani, hogy "az a jó tengeri sós levego..." Ez is arra utal,
hogy akár só is lehet a levegoben. Tehát a desztillálás nem egy mindenható
és tökéletes dolog. Azaz lehet, hogy egy rosszul elkövetett desztillálás
magasabb sótartalmú vizet eredményez, mint egy jól végigvitt ioncserélés.

Más: nem semmi dolog a fordított ozmózis (Reverse Osmosis = RO), és az ezt
megvalósító ketyerék. Meghökkento, hogy a vírusoknál is 100-szor kisebb
lyukú szurot is lehet csinálni.
(http://www.a-gyal.hu/viztisztito/mukodes.htm pl, de egyéb hasonló helyeket 
is lehet találni.)

hjozsi




More information about the Elektro mailing list