fagyasztas - mas aspektusbol
Bodosi Balazs
BBALAZS at phys.szote.u-szeged.hu
Thu Aug 21 08:18:51 CEST 2003
> Tehat nem a fagyasztas resze a gond, hanem a felolvasztas?
A fagyasztas is LEHET gond - mint irod - valoban nehez a NAGY tomegu
dolgok belsejet is fagyasztani egyszerre. De ha eletben akarsz
tartani valamit, ami le van fagyasztva, a felolvasztas nehezebb, mert
a feherjek elvileg akarmilyen alacsony homersekletet elviselnek, de
az atlag 50 fok felett mar kicsapodik.
> perc nagysagrendu ido mulva is lennenek meg nem fagyott reszek, hiaba venne
> korul az egeszet folyekony nitrogen. Ergo beljebb bizony tukristalyosan
> fagyhatna meg a viz.
Sajnos, igy van.
> Aha. Errol nem tudtam. Hogy mik vannak! Siman atkristalyosodik?
> Akkor friss gyumolcsot nem is igazan lehet ugy lefagyasztani, majd
> felolvasztani, hogy utana ugyanolyan legyen, mint elotte volt? Akar egy
> cseresznyevel is gond lenne, megpedig eppen a melegites soran?
Nem hiszem, hogy egy gyumolcsot egy kalap ala kellene venni egy
elovel, de a cseresznyenel a rendes fagyasztas soran, tehat a hutoben
levo -18 fokkal nem lehet amorf jeget csinalni benne, vagyis az ilyen
cseresznyeszem mind a fagyasztas, mind pedig a felolvasztas soran
karosodik valamelyest.
Nem tudom, hogy az iparban mit hasznalnak gyumolcsfagyasztasra, de
szerintem nem folyekony nitrogent, mert tul draga lenne.
> Az 1 vagy 6 ora egyik sem gyorsfagyasztas, hanem az, amit irtal a patkanyfejjel
> kapcsolatban. Azt, hogy miert fagyasztanak -18 fok ala, csak annyit olvastam,
> hogy ez alatt valamiert nagyon lelassulnak a bomlasi folyamatok, a
> mikroorganizmusok tevekenysege csaknem megszunik. Lehet, hogy azert, mert ezen
> hofok alatt a biologiai fagyallok :) is megfagynak?
Igen, a bakteriumok, gombak es egyeb dogok szaporodasa is lelassul.
Udv:
BBalazs
http://www.phys.szote.u-szeged.hu/bbalazs/bbalazs.htm
More information about the Elektro
mailing list