fagyasztas - mas aspektusbol
B.István
renyta at axelero.hu
Wed Aug 20 20:51:00 CEST 2003
> Azt, hogy miert fagyasztanak -18 fok ala, csak annyit olvastam,
> hogy ez alatt valamiert nagyon lelassulnak a bomlasi folyamatok, a
> mikroorganizmusok tevekenysege csaknem megszunik. Lehet, hogy azert,
mert ezen
> hofok alatt a biologiai fagyallok :) is megfagynak?
>
> hjozsi
Nem, nem. En meg azt olvastam, hogy a bakteriumok nehany fajtaja a -30
fokot siman, (nemelyek meg a -60-at is!) tuleli, tehat a fagyallojuk
igen jo! Viszont annyira lelassulnak az eletfunkcioik, hogy
gyakorlatilag nem kepzodik bomlastermek. Ezert nem romlik a kaja
melyre hutve, de amint felmelexik -4, -6 kornyekere, ujra eletre
kelnek es kezd az anyagcserejuk elenkulni. Nulla felett mar ismet
ontjak magukbol a vegyuleteket, ami a homerseklet emelkedesevel
aranyosan novexik. Aztan + 50 fok felett pedig elkezedenek murdelni,
fajtaja valogatja, hogy milyen hofokon. Van amelyik a +100-at is siman
tuleli (ezert kell a ho-sterilizalast autoklavban vegezni, asszem ugy
130-140 fok kornyeken (B. Balazs, ezt Te tudod). Itt mar minden baci
es mikroorganizmus kifekszik, persze a tudomany mai allasa
szerint!:-). Szerintem tuti, hogy van olyan, amelyik ekkor kel eletre,
vagy csak ilyen melegben kepes szaporodni, vagy ilyesmi.:-))
Azt viszont nemtom igaz-e, hogy a villany boylerekben, amikor +60 fok
kornyekere van beallitva a viz hofoka, allitolag valamilyen baci
elszaporodik. De se azt, hogy melyik, se azt, hogy mit muvel, (art,
nem art) nem tudom. Valaki bovebbet?
udv: I.
More information about the Elektro
mailing list