fagyasztas - mas aspektusbol
Hidvegi Jozsef
jhidvegi at alarmix.net
Wed Aug 20 12:17:09 CEST 2003
> Igen, atkristalyosodik bizony. Az egyik fo problemaja a
> melyfagyasztasos hibernacionak. De ha megfelelo vizkotoket adagolnak
> hozzajuk (glicerin, speci feherje), akkor nagyon keves a 'szabadviz'
> ami kristalyosodhatna, igy nem roncsol annyira.
Tehat nem a fagyasztas resze a gond, hanem a felolvasztas?
Kulonben a fagysztas is gond lehet bizonyos meretek folott. Villamgyorsan csak
felszin kozeli retegeket lehet lefagyasztani. Sajna az nem megy, hogy
bekapcsolom a mikrot, beallitom minusz x percre, aztan go. :-) Es ugye az anyag
hovezetesi, meg hokapacitasi tulajdonsagai miatt egy 80 kilos test nem ugy fog
viselkedni, mint egy patkanyfej. Valoszinu, hogy meg nemhogy 5 masodperc, de meg
perc nagysagrendu ido mulva is lennenek meg nem fagyott reszek, hiaba venne
korul az egeszet folyekony nitrogen. Ergo beljebb bizony tukristalyosan
fagyhatna meg a viz.
> Az amorf jeg bizonyos homerseklet felett megvaltoztatja a
> szerkezetet, ez valahol olyan -10 korul lehet, de nem tudom pontosan.
Aha. Errol nem tudtam. Hogy mik vannak! Siman atkristalyosodik?
Akkor friss gyumolcsot nem is igazan lehet ugy lefagyasztani, majd
felolvasztani, hogy utana ugyanolyan legyen, mint elotte volt? Akar egy
cseresznyevel is gond lenne, megpedig eppen a melegites soran?
> Hogy miert gyorsfagyasztanak, azt nem tudom, mert a jelen
> hutotechnika szinvonalan TOKMINDEGY, hogy egy vagy hat ora alatt
> fagy csontkemenyre a dolog...esetleg lehetnek olyan elelmiszerek,
> amik ezt a par ora kulonbseget is nehezen viselik.
Az 1 vagy 6 ora egyik sem gyorsfagyasztas, hanem az, amit irtal a patkanyfejjel
kapcsolatban. Azt, hogy miert fagyasztanak -18 fok ala, csak annyit olvastam,
hogy ez alatt valamiert nagyon lelassulnak a bomlasi folyamatok, a
mikroorganizmusok tevekenysege csaknem megszunik. Lehet, hogy azert, mert ezen
hofok alatt a biologiai fagyallok :) is megfagynak?
hjozsi
More information about the Elektro
mailing list