fagyasztas

Hidvegi Jozsef jhidvegi at alarmix.net
Wed Aug 20 16:39:49 CEST 2003


> Mi is az a jól bevált Hídvégi módszer? :)

Hát  nem az erjesztve... módszer, az biztos. :-) Tehát nem pálinkafőzés, nem
rohadt gyümőlcs eltevése későbbi hasmenések kiváltása céljából. :-))

A mószer lényege a befőzés során a levegő hatékony eltávolítása a
befőttesüvegből mikrohullámú sütőnek nevezett főző :-) segítségével közvetlenül
a lezárás előtt. Ezzel a tartósítószerek teljes mértékben likvidálhatók, és ez
az egyik lényeg.

Tehát: elkészíteni akármilyen - otthon megszokott - módon a lekvárt, befőttet,
és amikor még jó forró, belekanalazni egy alkalmas merőkanállal a tiszta, ép
szélű, ép tetejű csavaros üvegekbe. (Hagyományos befőttesüveg kell, semmi
celofán és ilyesmi nem alkalmas, kerülendő!)

Az anyag benne van az üvegben, a tetején kihagyva egy kb 2-3 centi tágulási
célra. A teteje lazán (!) rákapatva, sőt, kissé lelazítva, így bemegy a mikróba,
delej ráad. Két száraz konyharuha előkészítve.

Hamar elkezd forrni benne a cucc, és kinyomja, kiforrja a levegőt, tehát a
keletkezett gőz folyamatosan áramlik föl, és szorítja ki a levegőt.

Amkor már veszélyes, hogy a lé is gyün kifele a kupak szélénél, ajtó feltép, két
konyharuhával benyúl, tetejét az üveg megragadásával egyidőben rázár.
Üveg kivesz, megráz, tetejét picit megnyit, ettől még leszusszan, de rögtön
máris rá kell zárni megint, megtörölni, félretenni, jöhet a következő.

Dunsztolni, más varázslatokat elkövetni nem kell.

Ellenőrzés: a hűlés folyamán a tetőknek homorúaknak kell lenniük. A jó zárást a
még jó meleg anyagon úgy lehet ellenőrizni, hogy egy hideg vizes szivaccsal
rámegyek az egyes üvegek tetejére, ettől a benne lévő anyagnak megint fel kell
forrnia. Ha ez megtörténik, a művelet jól sikerült.

Ha a mikró elég nagy teljesítményű, és elég gyakorlatunk keletkezett, egyszerre
lehet benn 2-3 üveg is, de ne egyszerre legyenek berakva. Ekkor kevésbé heves a
forrás, kevésbé nyomódik ki a lé a széleken, ütemesebben tudunk haladni, persze
ekkor is egyenként. Jó, ha legalább ketten csinálják, egy forrásban tartja az
anyagot a lábasban, tölti az üvegeket alkalmas időpontokban, a másik a mikrózást
csinálja.

Hát ennyi.  Minden hagyományosabb eljáráshoz képest gyorsabb, biztonságosabb, de
nem feltétlenül száraszapp :-) érszés.

Felbontás után hűtőbe kell tenni a lekvárt, befőttet, hiszen ha nem tartalmaz
tartósítószert, akkor kinnhagyva meg is fog romlani, be fog penészedni egyu idő
után. Sok ideig hagyva felbontás után a hűtőben is, hacsaknem ún. "frostos" a
hűtő, és kifagysztja a nedvességet a hűtött térből, így a nyitva (!) berakott,
felbontott befőtt, lekvár tetejéről is, így nem tud a penész megtelepedni.

Kellemes befőzést, majd jó étvágyat hozzá - hjozsi



More information about the Elektro mailing list