[elektro] Uj konyhaba milyen fozolapot javasoltok?
jhidvegi
jhidvegi at gmail.com
Sat Dec 8 14:02:34 CET 2018
Moravcsik Szilárd wrote:
> Érdekes, amit írtok, kösz!
>
> Egyébként anyagilag szerintetek gázzal sütni-főzni olcsóbb, mint
> mondjuk indukcióssal? Mert ugyan nem írtam, de ez is szempont.
> Mármint a gazdaságosság.
Számomra egyértelműen az indukciós a nyertes. Pont azért, mert jóval-jóval
kevesebb a hulladékhő, ezért a lényegesen drágább nappali áram esetén is még az
indukciós a nyerő.
Valamint: kimarad a levegő elkúrása a gáz égéstermékeivel, és a gázzal
összefüggő veszélyek is.
Tudtommal van időkorlát-beállítási lehetőség is, szóval az elégetett edényeknek,
ételeknek is elmúlik az idejük. Már csak azért is, mert hőfokkorlát is
beállítható.
Kicsit máshogy kell hozzáállni, mert pl ha a régen megszokott módon felrak
valaki egy üres zománcos edényt, alatta bekapcsolja, hogy majd később beletölt
valamit, az ráfaragással is járhat, mert akár fel is izzik az edény alja, mire
belekerül valami. (A hőfokérzékelés nem nagyon gyors, mert a kerámialap
túloldalán van a hőfokérzékelő. Én átfúrtam vídiafúróval, és felülre raktam a
felső síkjába pici fugasil-ágyba, de ez nem jellemző, hogy bárki más is
megcsinálja. És ez is csak akkor tud gyorsan hőfokkorlátozni, ha hozzáér az
edény.)
De ha van étel vagy bármi az edényben, ez a probléma megszűnik, csak arra
akartam felhívni a figyelmet, hogy a régi módi, hogy bekapcsoljuk, felrakjuk az
edényt, és akkor kezdünk vacakolni a belevaló összekészítésével, hogy addigra
meleg legyen, ezt sürgősen el kell felejteni. Ha előtte gáz volt, akkor ez eleve
már természetes, arra se volt célszerű üres edényt felrakni. Nos, az indukciósra
még kevésbé célszerű. Pl egy vékonyabb vaslemezt meglehetősen gyorsan felizzít,
szóval a pártized mm-es hagyományos zománcos edény alja valszeg felizzana percen
belül.
Sütés (sütőben) szintén egyértelműen villannyal a frankó, de az ugye nem
indukciós. Ott is szempont, hogy gáz esetén kijön a forró égéstermék, villany
esetén meg hőszigetelt a sütőtér. De most csak főzőlapokról van szó ugye.
hjozsi
More information about the Elektro
mailing list