[elektro] Uj konyhaba milyen fozolapot javasoltok?

jhidvegi jhidvegi at gmail.com
Sat Dec 8 14:02:34 CET 2018


Moravcsik Szilárd wrote:
> Érdekes, amit írtok, kösz!
>
> Egyébként anyagilag szerintetek gázzal sütni-főzni olcsóbb, mint
> mondjuk indukcióssal? Mert ugyan nem írtam, de ez is szempont.
> Mármint a gazdaságosság.

Számomra egyértelműen az indukciós a nyertes. Pont azért, mert jóval-jóval 
kevesebb a hulladékhő, ezért a lényegesen drágább nappali áram esetén is még az 
indukciós a nyerő.

Valamint: kimarad a levegő elkúrása a gáz égéstermékeivel, és a gázzal 
összefüggő veszélyek is.
Tudtommal van időkorlát-beállítási lehetőség is, szóval az elégetett edényeknek, 
ételeknek is elmúlik az idejük. Már csak azért is, mert hőfokkorlát is 
beállítható.

Kicsit máshogy kell hozzáállni, mert pl ha a régen megszokott módon felrak 
valaki egy üres zománcos edényt, alatta bekapcsolja, hogy majd később beletölt 
valamit, az ráfaragással is járhat, mert akár fel is izzik az edény alja, mire 
belekerül valami. (A hőfokérzékelés nem nagyon gyors, mert a kerámialap 
túloldalán van a hőfokérzékelő. Én átfúrtam vídiafúróval, és felülre raktam a 
felső síkjába pici fugasil-ágyba, de ez nem jellemző, hogy bárki más is 
megcsinálja. És ez is csak akkor tud gyorsan hőfokkorlátozni, ha hozzáér az 
edény.)
De ha van étel vagy bármi az edényben, ez a probléma megszűnik, csak arra 
akartam felhívni a figyelmet, hogy a régi módi, hogy bekapcsoljuk, felrakjuk az 
edényt, és akkor kezdünk vacakolni a belevaló összekészítésével, hogy addigra 
meleg legyen, ezt sürgősen el kell felejteni. Ha előtte gáz volt, akkor ez eleve 
már természetes, arra se volt célszerű üres edényt felrakni. Nos, az indukciósra 
még kevésbé célszerű. Pl egy vékonyabb vaslemezt meglehetősen gyorsan felizzít, 
szóval a pártized mm-es hagyományos zománcos edény alja valszeg felizzana percen 
belül.

Sütés (sütőben) szintén egyértelműen villannyal a frankó, de az ugye nem 
indukciós. Ott is szempont, hogy gáz esetén kijön a forró égéstermék, villany 
esetén meg hőszigetelt a sütőtér. De most csak főzőlapokról van szó ugye.

hjozsi 



More information about the Elektro mailing list