[elektro] fagyasztóláda ( Huto hazudozas RELOAD)

jhidvegi jhidvegi at gmail.com
Wed Mar 15 14:28:39 CET 2017


Szondi wrote:

> Azért ennél is van egy optimum. A túl kicsi a leggazdaságtalanabb a

Ha az optimumba belevesszük a kajáért rohangálást, akkor a kicsi lesz a 
gazdaságos. Mert ekkor csak az a cél, hogy csak a legszükségesebb számban 
kelljen menni vásárolni.

> Nekünk a 240-es szekrény van 25+ éve.

Az azt jelenti, hogy 240 liter a befogadó-képessége? Ha kiszámolod a napi kWh 
fogyasztása alapján mai áron a villanyköltségeket, amit eddig megevett, lehet, 
hogy dobnál egy hátast. :)

> De a méret az biztosan marad. Cirka 2
> hetente van bevásárlás, kész megmaradt kaja is bekucorodik, mert
> főzni is így gazdaságosabb.

Így igen, ez a jó módi.
történet:
Egyszer egy családi ház mellett lévő kis galvánüzembe mentem áramforrást 
javítani. Hol van konnektor? Ott - mutatják, és már húzza is ki a gazda, ami oda 
volt bedugva. Hosszabbító be, meló elvégezve, összerámolok, elmegyek. Valamelyik 
nap később hívnak, lebasznak, de nagyon. A hűtőláda volt bedugva oda, és nem 
lett visszadugva, rengeteg ilyen ismerősi helyről származó hús ment tönkre. Én 
biztosan nem hibáztam, nem is tudtam, mi volt oda bedugva. Különben hétszentség, 
hogy nemhogy munka után visszadugom, hanem csak a legszükségesebb időre húzom 
ki.

Lehet, hogy ilyen cucchoz, amikor nagy értékek vannak benne, kellene egy 
független érzékelő-riasztó cucc. Ha bármiért nincs áram, és a hőfok elkezd 
károsan emelkedni, feltétlenül szóljon, hogy a gazdi legalább egy aggregátort be 
tudjon szerezni, és rákapcsolni.

Másrészt: ha nekem lenne ilyen dög nagy ládám, akkor egészen biztosan jócskán 
kiegészíteném a hőszigetelését annyira, hogy akár 2 nap múlva is alig tudjon 
benne nőni a hőmérséklet, ha van benne sok cucc. Ha kevés van, akkor raknék 
bele, pl jégakkukat, szóval valamivel mindenképpen tele kéne rakni (szerintem). 
Pusztán a biztonság okán. Legjobb lenne, ha a jégakku -15 fok körül tartaná a 
hőt, és jó nagy adag lenne benne.

> Nyilván ez is bejátszik, de egyszerűbb venni nagyobb mennyiséget (húst
> több kilót), konyhakészre feldolgozni, amit bármikor elő lehet venni.
> Fél kiló húst darálgatni nem annyira jó, naponta boltba járni is
> macerás. Biztos nem vagyunk jól bedrótozva, de a minimális tartalék,
> ad egy minimális biztonságérzetet.

Az túlzás, hogy darált húsért menni naponta. Eleve nem kéne naponta húst enni, 
de ez más tészta már.

Ez a biztonság valahonnan a háború tájáról rögzült az emberekben. Egy ideje úgy 
vagyok, hogy akár közel nullára is el tudom fogyasztani az 
élelmiszer-készletemet. Ez azt jelenti, hogy töküresre fogyasztott hűtő, és már 
csak száraz tészta, mák, lekvár, esetleg műzli meg tartóstej van. (Már ez is 
bizakodás a jövőben, tartós tejet szoktam venni. :-) ) Szóval még ezután is 
napokig ellennék. Azt tapasztalom másnál, hogy ha a pl sima hűtőgép mélyhűtő 
részébe befér 2-3 kilónyi valami, akkor már létbizonytalanség-érzés honol. Annak 
márpedig tele köll lennie, ha törik, ha szakad. Ezzel nem tudok egyetérteni. Nem 
lehet bele semmit vásárolni sem, mert nem fér.

> Azért a szezonális dolgok is bejátszanak. Aztán a vége lehet, hogy az,
> hogy eben guba. :)

Hát ez az! Nem szokta senki kiszámítani. Ma már nem is igazán van idény, mert 
mindig minden beszerezhető. Legföljebb nem hazai termelésű, bár vettem én már út 
szélén már nem emlékszem, honnan származó görögdinnyét, de messziről jött. Pedig 
messziről jött az öcsém is, akit el akartam kápráztatni egy kis igazi útszéli, 
mézédes, kistermelői görögdinnyével, aztán még jó, hogy nem újzélandról jött a 
dinnye. :-)

hjozsi 



More information about the Elektro mailing list