[elektro] Kemence képek - off, de sokan nem olvassák az etc-t
Karoly Kovacs
psat55 at yahoo.de
Fri Oct 10 13:02:08 CEST 2014
Kértétek tegnap, íme, itt vannak:
koka55.net/egyeb/kemence.zip
Ha kérhetem, ne kritikákat, hibákat, kifogásokat írjatok, mindössze -
kérésre - megosztom a tapasztalataimat! :)
Megjegyzések a képekhez:
1-es kép: Látszólag gyengák a lábak, de jó erősek. Külön meg lett
erősítve az alapozás is, valamint sok a vas a betonokban.
2-es kép: az öntöttvas ajtót az ebay-n vettem kb. 60 Euroért.
3-as kép: ez még csak ideiglenes, a kémény pillangószelep elzárója.
4-es kép: a kémény tetejére szép bádog "háztetőt" szerettem volna
csinálni, de a macskáim nem engedték. :) Szeretnek ott fent nézgelődni,
ezért maradt a levehető Ytong tégla. :)
5-ös kép: valami látszik a belsejéből is
6-7-es kép: kazánhőmérő, kihúzható, egy rézcsőben van. (A rézcső belül
el van blankolva.)
8-as kép: egy hevenyészett rajz a szerkezetről. Színjelölések:
- kék: alul és oldalt kb. 5cm (alul több) összetört üvegcserép és
kvarchomok keveréke
- zöld: 20mm vastag samott téglák, alul két sorban, oldalt egy sorban. A
téglák egy szögvasból és zártszelvényből hegesztett vázban vannak,
speciális samott malterrel rakva (készen kapható).
- sárga: kőzetgyapot megtömve.
- piros: 5cm vastag Ytong lapok. A kvarchomok és az Ytong ill. a
kőzetgyapot és az Ytong közt vastag grill alufólia van.
- Az egész kívülről kültéri vakolattal van kézzel vakolva. Kézzel, azaz
nem vakolókanállal, hanem amúgy parasztosan, hogy egyenetlen, rücskös
legyen. Az egész aztán több réteg kültéri, spéci, vízzáró festékkel lett
lefestve. Méreteket nem írtam, hisz ez mindenkinél más-más lehet. Egy a
fontos, hogy pontosan kell tervezni, hisz a samott lapok/téglák mérete
alapján kell elindulni. Vannak olyan samott tégla fajták, amelyeket
nagyon nehéz vágni, az én tégláimat relatív könnyű volt. Vízbe áztatás
után vágtam flex gyémánt koronggal (olyannal ami be van vagdosva). Jó
koszos meló! Utána flex szétszed, kipucol! :) (Rohadtul tapadós a pora,
ráadásul mivel nedves, piszokul bele tud kötni.)
A használat a következő: (kéményről leveszem a lezáró Ytongot - hihi!),
hőmérőt betolom, pillangószelepet kinyitom, begyújtok bükkfával,
felfűtöm kb. 450 fokra. Utána széthúzom a parazsat, pillangószelepet a
kéményben igény szerint lezárom, várok, hogy lemenjen kb. 350 fokra,
ekkor beteszem a kaját (most már teljesen lezárom a pillangószelepet).
Ilyenkor semmi perc alatt leesik a hőmérséklet kb. 300 fokra (fel kell
melegednie a 10 literes kerámia edénynek, benne a kajával), de innentől
kezdve csak lassan esik a hőmérséklet. (Kb. 12 óra alatt esik le 100 fokra.)
Nagyon pompás kerámia edényt vettünk Szmola Edinánál:
http://feol.hu/otthon/szolohegyen-formalodo-keramiak-1111914
https://www.facebook.com/edina.szmola?fref=ts
Elég nehéz megtalálni a hölgyeményt, de megéri, mert Németországból
importált kaolin-samott keverékkel készíti a kerámiákat, így nagyon jó a
tűzállóságuk (és nem utolsó sorban szépek és nem drágák). Olyat vettünk
(tetővel), amilyen az első linkben (Fejér megyei link) található fotón a
művész háta mögött látható (2db). Középen van egy "tartály", ebbe bort,
sört, stb. lehet önteni, hogy pácolódjon a kaja, ill. erre lehet
felültetni az egész csirkét. A mi edényünk tetővel 12.500 Ft volt a nyáron.
Remélem, nagyjából mindent leírtam, ha valakit érdekelnek további
részletek, kérdezzen nyugodtan (de most már inkább magánban, hisz most a
szakmai elektro listán vagyunk, nem az etc-n).
Károly
More information about the Elektro
mailing list