[elektro] bejgli
Sandor
chiplista2007 at gmail.com
Wed Dec 24 20:55:14 CET 2014
hát mindenki a beváltra esküszik :-)
én eleve meleg cuccot rakok az üvegbe,
a sütőbe befér a normál 720-as üvegből 32 db.
erre félórára ráeresztem a 90 fokot nem rászorított tetővel.
utána tető rácsavar és hagy benne kihülni.
tuti módszer! a fémkupak nem számít, nem olvad el a belső védőréteg...
a mikro-t meg nem szeressem, már száműztem is a konyhából...
annyi rosszat olvas az ember róla, jobb a békesség és az egészség :-D
Sándor
On 2014.12.24. 13:22, jhidvegi wrote:
> Sandor wrote:
>
>> így most megint müxik szerencsére.
>> nem is tudom mi lenne nélküle velem, mert azt a sokszáz üvegnyi
>> befőttet, lekvárt, paradicsomlét nem tudnám elrakni jól
>> (tartósítószermentesen)...
>
> Pedig erre van egy könnyebb, gyorsabb melegítési mód: Mikróban.
>
> Betöltöd a befőttet, lekvárt... az üvegbe, ráteszed a tetejét (csavaros kupak),
> de csak lazán.
> Be a mikróba, és épphogy megrottyantod, hogy kijöjjön a kupak lazasága miatt a
> réseken némi gőz, levegő. Ez megvan másodpercek alatt, ha forró volt az anyag.
> (Nem kell csurig tölteni, maradjon vagy 1 centi levegő a kupak alatt, mert
> felforráskor úgyis megemelkedik a szint, ne lé jöjjön ki.)
>
> Ha úgy ítéled, hogy már elég levegő meg gőz kijöhetett ahhoz, hogy a levegő
> elfogyjon, akkor kinyitod a mikró ajtaját, és hirtelen benyúlással rátekered a
> kupakot az üvegre, kiveszed, és megszorítod.
>
> (Amikor még termett a barackfánk, volt, hogy 50-60 üveg baracklekvár készült
> így, de volt szilva is, meg mittudomén. Megvolt egy óra alatt az egész.)
>
> Ellenőrzés: nem kell dunszt meg efféle hívság. Másnap végig lehet kopogtatni az
> üvegek tetejét. Ha nem tömít, ezért nem vákuumos, akkor jóval mélyebb a hangja,
> és látszik is, hogy nem homorú. De ez nem jellemző, a zöme homorú, erősen
> vákuumos. Az idők végezetéig eláll. :) Egy ideje fedeztem fel, hogy még van
> huszonéves is, és mind teljesen jó.
>
> A módszer ugyanazért jó, amiért a sütő, csak gyorsabb. Sokan vízbe rakják, és
> azt melegítik, de az nem lehet jó, mert elvileg is lehetetlen, hogy az üvegben
> akár a tiszta víz is felforrjon, ha kívül is csak víz van. Belülre kell
> többlethőt juttatni, ahhoz meg vagy magasabb hőfok kell kívül (sütő), vagy belül
> kell a hőnek keltkeznie (mikró).
>
> hjozsi
>
> -----------------------------------------
> elektro[-flame|-etc]
>
More information about the Elektro
mailing list