[elektro] bejgli
jhidvegi
jhidvegi at gmail.com
Wed Dec 24 13:22:24 CET 2014
Sandor wrote:
> így most megint müxik szerencsére.
> nem is tudom mi lenne nélküle velem, mert azt a sokszáz üvegnyi
> befőttet, lekvárt, paradicsomlét nem tudnám elrakni jól
> (tartósítószermentesen)...
Pedig erre van egy könnyebb, gyorsabb melegítési mód: Mikróban.
Betöltöd a befőttet, lekvárt... az üvegbe, ráteszed a tetejét (csavaros kupak),
de csak lazán.
Be a mikróba, és épphogy megrottyantod, hogy kijöjjön a kupak lazasága miatt a
réseken némi gőz, levegő. Ez megvan másodpercek alatt, ha forró volt az anyag.
(Nem kell csurig tölteni, maradjon vagy 1 centi levegő a kupak alatt, mert
felforráskor úgyis megemelkedik a szint, ne lé jöjjön ki.)
Ha úgy ítéled, hogy már elég levegő meg gőz kijöhetett ahhoz, hogy a levegő
elfogyjon, akkor kinyitod a mikró ajtaját, és hirtelen benyúlással rátekered a
kupakot az üvegre, kiveszed, és megszorítod.
(Amikor még termett a barackfánk, volt, hogy 50-60 üveg baracklekvár készült
így, de volt szilva is, meg mittudomén. Megvolt egy óra alatt az egész.)
Ellenőrzés: nem kell dunszt meg efféle hívság. Másnap végig lehet kopogtatni az
üvegek tetejét. Ha nem tömít, ezért nem vákuumos, akkor jóval mélyebb a hangja,
és látszik is, hogy nem homorú. De ez nem jellemző, a zöme homorú, erősen
vákuumos. Az idők végezetéig eláll. :) Egy ideje fedeztem fel, hogy még van
huszonéves is, és mind teljesen jó.
A módszer ugyanazért jó, amiért a sütő, csak gyorsabb. Sokan vízbe rakják, és
azt melegítik, de az nem lehet jó, mert elvileg is lehetetlen, hogy az üvegben
akár a tiszta víz is felforrjon, ha kívül is csak víz van. Belülre kell
többlethőt juttatni, ahhoz meg vagy magasabb hőfok kell kívül (sütő), vagy belül
kell a hőnek keltkeznie (mikró).
hjozsi
More information about the Elektro
mailing list