[elektro] bejgli

jhidvegi jhidvegi at gmail.com
Wed Dec 24 13:22:24 CET 2014


Sandor wrote:

> így most megint müxik szerencsére.
> nem is tudom mi lenne nélküle velem, mert azt a sokszáz üvegnyi
> befőttet, lekvárt, paradicsomlét nem tudnám elrakni jól
> (tartósítószermentesen)...

Pedig erre van egy könnyebb, gyorsabb melegítési mód: Mikróban.

Betöltöd a befőttet, lekvárt... az üvegbe, ráteszed a tetejét (csavaros kupak), 
de csak lazán.
Be a mikróba, és épphogy megrottyantod, hogy kijöjjön a kupak lazasága miatt a 
réseken némi gőz, levegő. Ez megvan másodpercek alatt, ha forró volt az anyag. 
(Nem kell csurig tölteni, maradjon vagy 1 centi levegő a kupak alatt, mert 
felforráskor úgyis megemelkedik a szint, ne lé jöjjön ki.)

Ha úgy ítéled, hogy már elég levegő meg gőz kijöhetett ahhoz, hogy a levegő 
elfogyjon, akkor kinyitod a mikró ajtaját, és hirtelen benyúlással rátekered a 
kupakot az üvegre, kiveszed, és megszorítod.

(Amikor még termett a barackfánk, volt, hogy 50-60 üveg baracklekvár készült 
így, de volt szilva is, meg mittudomén. Megvolt egy óra alatt az egész.)

Ellenőrzés: nem kell dunszt meg efféle hívság. Másnap végig lehet kopogtatni az 
üvegek tetejét. Ha nem tömít, ezért nem vákuumos, akkor jóval mélyebb a hangja, 
és látszik is, hogy nem homorú. De ez nem jellemző, a zöme homorú, erősen 
vákuumos. Az idők végezetéig eláll. :) Egy ideje fedeztem fel, hogy még van 
huszonéves is, és mind teljesen jó.

A módszer ugyanazért jó, amiért a sütő, csak gyorsabb. Sokan vízbe rakják, és 
azt melegítik, de az nem lehet jó, mert elvileg is lehetetlen, hogy az üvegben 
akár a tiszta víz is felforrjon, ha kívül is csak víz van. Belülre kell 
többlethőt juttatni, ahhoz meg vagy magasabb hőfok kell kívül (sütő), vagy belül 
kell a hőnek keltkeznie (mikró).

hjozsi 



More information about the Elektro mailing list