[elektro] Hőmérő dili

Elight elight at gmail.hu
Thu Jun 21 20:29:11 CEST 2012


Szia,
Annyi nagyonpicit még hadd tegyek hozzá,
hogy függetlenül attól hogy valamit hitelesítettek,
még azt elpőírásoknak megfelelően használni is kellenne!

Lásd "kocsmai feles" pohár..
Előírás hogy csak abban szabad, megfelelően italt kimérni
és csak zárjeggyel  ellátott , szigorú számadású terméket.
A gyakorlat egyáltalán nem ez..
De tulajdonképpen ez egyrészről ellnőrzési probléma is.

Hozzászólásommal csak illusztrálni szerettem volna ,
hogy a dolog UGY van ,
  ahogy itt részletezve volt,
de az alkalmazók mégis saját érdekeik szerint
hatóság ide vagy oda használják fel ezeket az eszközöket..

A benzin kimérő szerkezetekre is láttam már egy-két
'köztes' ugyanakkor 'elvileg vagy gyakorlatilag?'
hitelesített , vagyis  azon átcsúszott,
átsiettetett .. / mi is a legmegfelelőb.?. szó ide /  megoldást.
Pedig az a terület  törvényileg is , ellenőrzésileg is erősen  
leszabályzott.

Ezzel nem egy ujabb vitagörgeteget szeretnék generálni,
de a hitelesített eszközök használatának
ettől még tulajdonképpen van egy erősen morális oldala is...

Üdv István




2012.06.21. 20:06:07 dátumon Nemeth Tibor <nemeth.tibor798 at t-online.hu>  
írta:

> Hali!
>
> Kicsit keverednek a fogalmak. Van olyan, hogy kalibrálás és van olyan
> hogy hitelesítés.
> A kalibrálás arról szól, hogy egy mérőeszközt bevizsgálnak és megmondják
> ez ment be és ez jött ki. Ehhez tartozik még egy mérési bizonytalanság
> ami a vizsgált eszközből, az alkalmazott etalonból, a körülmények
> hatásából származik és egy valószínűség, többnyire 95%, amit
> megbízhatósági szintnek szokás nevezni. Kalibrálásnál lehetőség van
> adjusztálásra is, ez esetben a megelőző és a javított pontosságú
> eredményeket is szokás megadni, utóbbit mindenképpen.
> Kalibrálni bármit lehet. A kalibrálás eredménye a vizsgálat időpontjára
> vonatkozik. A bizonyítvány érvényességi időtartamát a mérőeszköz
> használója dönti el saját minőségügyi rendszere alapján. Kalibrálási
> tevékenységre bárki vállalkozhat, persze munkát feltehetőleg csak akkor
> kap, ha igazolni tudja, hogy megfelelően leszármaztatott etalonokat tart
> fenn, rendelkezik a megfelelő eljárásokkal, azokat képes végrehajtani.
> Az igazolás módja egy független testület nyilatkozata erről a dologról.
> Akkreditált kalibráló laboratórium sok van az országban.
>
> A hitelesítés egy hatósági tevékenység, egy állítás megfogalmazása
> arról, hogy a mérőeszköz az előírásoknak megfelel, az eredménye nem
> számszerű, hanem Igen vagy Nem. Ebből következik, hogy hitelesíteni csak
> azt lehet, amire van ilyen előírás, ami egy típusvizsgálat eredménye és
> egyúttal a hitelesítési eljárást is pontosan meghatározza továbbá az
> érvényesség időtartamát is. A típusvizsgálat igen alapos és költséges
> művelet de csak egyszer kell elvégezni. Ezt a mérőeszközök gyártói
> szponzorálják, persze saját piaci érdekeik védelmében.
>
>
> Mindezek nem minőségi kategóriák. Attól, hogy egy eszköz hitelesített,
> még lehet a mérési hibája 10%, ha ez a rá vonatkozó előírásban
> elfogadhatónak minősül. Ugyanakkor egy kalibrálás eredménye lehet 1ppm
> bizonytalanságú, mégsem hiteles az eszköz.
>
> Hitelesíteni joghatással (pénz, egészség) bíró mérési eredmény
> szolgáltató eszközöket kell. Villanyóra, vízóra, mérleg a hentesnél,
> közúti sebesség mérő, személyi dózismérő, zajmérő .....
>
> Amúgy arról amit minőségbiztosítás címén művelünk elég rossz a
> véleményem. Nem tudom más nyelvekben hogy is van ez, de magyarban úgy
> gondoljuk, hogy a minőség az jó minőséget jelent, de erről szó sincs.
>
> Mondjuk egy McDonalds feltehetőleg igen szigorú minőségbiztosítással
> dolgozik és valóban szinte bárhol, bármikor megkapod ugyanazt, már ha
> tetszik. A Gundelben gondolom előfordulhat, hogy jobb vagy rosszabb
> napja van a szakácsnak és tegnap 70°C volt a leves hőmérséklete
> tálalásnál ma meg 55°C, de ettől még minden nap jobb kaját adnak.
>
> Üdv.
>                            Németh Tibor
>
>


More information about the Elektro mailing list