[elektro] aszalo'_sza'rito'
jhidvegi
jhidvegi at gmail.com
Fri Jul 29 11:22:01 CEST 2011
Balázs Bámer wrote:
> Ilyen nekem is van, de durván rozsdásodik.
Mekkora a tied? Ez egy kb 10 kilós darab. Megoldható, hogy ne rozsdásodjon.
> Ha ez a tér nejlonzacskó, semmire nem mész bezárás közben. Nézz meg
> egy vákuumfóliázott kolbászt, próbáld kicsit is megmozgatni a
> zacskóban.
nem így kell elképzelni, hanem úgy, hogy van egy ilyen zacsi, ami körbeveszi az
üveget úgy, hogy a vákuumszivattyú a fedél szélénél szív folyamatosan. Az üvegre
ráfeszül mindenütt a nylon. Tételezzük fel, hogy nem szakad ki sehol.
Vákuumozás közben, amikor úgy vélem, most már jó, akkor rátekerem a fedelet a
műanyag rugalmasságát vagy nyúlási képességét kihasználva. Megtartania neki nem
kell a vákuumot, csak kiszakadni nem kell neki. Majd ki fogom valamikor
próbálni.
> Arra gondoltam, hogy a szárítási folyamat végén a vákuumba oxigént
> nyomsz, azt is leszívod, közben leforrasztod (-: és utána mehet a
> getter izzítása.
Értem, de azért nem lenne belőle sok pozitívum, mert pont az oxigént kellen
eltávolítani, és ez a cucc csak nagyon kevés oxigént tud felvenni (gondolom), de
a folyadék hirtelen jó sokat benyelne. A vákuumcső az más tészta.
A víz meg úgyis fog annyi gőzt létrehozni, ami ahhoz a hőfokhoz tartozik.
> De. Az üveg melegítése inkább arra kell, hogy ne tökhideg üvegbe
> menjen a forró anyag. Ahogy megy be a még forrásban levő lekvár, és
> egyrészt igen jól telerakjuk, másrészt hamar lezárom. Ekkor a vízgőz
> jórészt kiszorítja a levegőt. Kevés kártevő jut be, illetve akkora
> vákuum lesz benne lehűlés után, hogy csak a tető menetét feszegetve
Nem kétlem, én csak azt mondtam, hogy vízbe mártott üveg tartalmát a külső víz
forralásával nem lehet felforralni. Meg is tudom indokolni:
Ahhoz, hogy az üvegen keresztül bejusson annyi hő, hogy belül a forrás meg
tudjon indulni, ahhoz az üveg külső és belső felülete között hőfokkülönbségre
van szükség. Na de kint is víz, bent is víz, mitől akarna ilyen kialakulni?
Ettől még persze sokaknak sikerül mégis, mert csak ki lesz szorítva a levegő
zöme, de az igazi az, amikor az üveg tartalmát is sikerül felforralni lezárás
előtt közvetlenül.
hjozsi
More information about the Elektro
mailing list