[elektro] aszalo'_sza'rito'
jhidvegi
jhidvegi at gmail.com
Fri Jul 29 08:20:25 CEST 2011
Balázs Bámer wrote:
>> vákuumszivattyúm, ami bírja, hogy vizet kell köpködnie. Már
>> forraltam fel vele befőttesüvegben
>
> Milyen elven működik? Nézegettem, hol lehet ilyet (pl. vízgyűrűs
> vákuumszivattyút) szerezni, de csak aranyáron van.
Kör alakú henger, radiális rések vannak benne, amikbe lapok illeszkednek. Ez
forog egy excentrikus házban. 90 táji privatizációs szerzemény, ezért nem tudom,
mi a neve ennek a fajtának.
> Lezárás: valami olyasmi megoldás kellene, mint az elektroncsövekben a
> getter. Van benn egy hurok, és csak oxigént hagysz az üvegben. A
> hurkot fölizzítva elreagál az oxigénnel és marad a vákuum.
Mármint befőttesüvegre? :)
Én a lezárás alatt azt értettem, hogy van egy befőttesüveg, benne a gyümölcs a
lével, és a csavaros tető nincs rendesen rátekerve, csak rákapatva éppenhogy.
Ezt az egészet beteszem egy olyan térbe, amiben tudok vákuumot csinálni. Ettől
az üveg tartalma előbb pezsegni kezd (oldott gázok távozása), aztán kis nyugalom
után felforr. Ettől persze hülni kezd, vagyis, ha nem változik a nyomás, ezt
abbahagyja. Ekkor kellene egy mozdulattal rátekerni a fedelét. Ez lenne a
lezárás. Ezután már fel lehet engedni a környezetében a nyomást, a művelet kész.
Ez sohasem lesz közelítőleg se összevethető az elektroncsövekbeli vákuumal, mert
az ilyen térben mindig legalább vízgőz lesz azon a nyomáson, ami az adott
hőmérsékletnek megfelel. Minél szerényebb képességű a vákuumszivattyú, annál
melegebb kell legyen a befőttesüveg tartalma. Légköri nyomáson fel kell
melegítéssel forralni. :-) Ez mikróban megy, ezt a módszert sokszor használtuk.
(Vízbe berakott üvegnél a körülötte lévő víz forralásával nem megy, ez csak
háziasszonyi tévedés. Nem is sikerül általában szalicil vagy effélék nélkül.
Hacsaknem nagyon megsózzák a vizet pl.)
hjozsi
More information about the Elektro
mailing list