[elektro] aszalo'_sza'rito'

jhidvegi jhidvegi at gmail.com
Thu Jul 28 23:36:15 CEST 2011


cst wrote:
> van egy Zepter fele  Vacsy ( vakum system ), de azzal
> csak egyhe vákumot lehet csinalni, ami egy vékony
> ( egyszer használatos ) PET palackot tud összerantani
>
> egy hutoszekrenykompresszorral tudnek vákumot csinálni,
> de egy befottes uveg mennyit bírna ki, azt meg nem probaltam
> ki

Az kibírja a teljes vákuumot is, a teteje is. Ha rá tudod valahogy aplikálni a 
cuccost a befőttes üvegre, és berax egy fél szilvát, érdekes kísérlet lenne. Az 
a gáz, hogy a hűtőgépkompresszor telemegy vízzel, szóval lehet, hogy máshogy 
kéne csinálni, csak nem tudom, hogy. Esetleg néha bele-bele kell engedni egy kis 
levegőt, hogy átszellőzzön?

Én is megcsinálhatnám, mert nekem meg van egy olyan vákuumszivattyúm, ami bírja, 
hogy vizet kell köpködnie. Már forraltam fel vele befőttesüvegben 
szobahőmérsékletű vizet. Nem jutott eszembe, hogy egy gyümölcsdarabot is 
berakjak kisérletképpen. Kicsit macerás összerakni a cuccost, most biztos nem 
fogok bele. De arra régebben gondoltam, hogy úgy lehetne gyümölcsöt elrakni 
melegítés nélkül, hogy felforralom az üveg tartalmát, és lezárom, ezzel nulla a 
levegőtartalma. A felforralt léből elsőre az oldott gázok távoznak, ekkor csak 
pezseg, aztán ez elmúlik, és további nyomácsökkenés után jön a forrás.

Technikai problémák vannak. A vákuumban lévő befőttesüvegre a félig rátekert 
tetejét rá kellene tudni csavarni rendesen, lezárásilag. :-) Végülis lehet, hogy 
ha egy légzáró nylonzacsiban van az üveg, és ehhez kapcsolódik a vákuumszivattyú 
ott, ahol a zárófedél széle van, akkor a zacsi engedné, hogy megragadja az 
ember, és rátekerje a tetejét egy mozdulattal.

hjozsi 



More information about the Elektro mailing list