[elektro] aszalo'_sza'rito'
jhidvegi
jhidvegi at gmail.com
Thu Jul 28 23:36:15 CEST 2011
cst wrote:
> van egy Zepter fele Vacsy ( vakum system ), de azzal
> csak egyhe vákumot lehet csinalni, ami egy vékony
> ( egyszer használatos ) PET palackot tud összerantani
>
> egy hutoszekrenykompresszorral tudnek vákumot csinálni,
> de egy befottes uveg mennyit bírna ki, azt meg nem probaltam
> ki
Az kibírja a teljes vákuumot is, a teteje is. Ha rá tudod valahogy aplikálni a
cuccost a befőttes üvegre, és berax egy fél szilvát, érdekes kísérlet lenne. Az
a gáz, hogy a hűtőgépkompresszor telemegy vízzel, szóval lehet, hogy máshogy
kéne csinálni, csak nem tudom, hogy. Esetleg néha bele-bele kell engedni egy kis
levegőt, hogy átszellőzzön?
Én is megcsinálhatnám, mert nekem meg van egy olyan vákuumszivattyúm, ami bírja,
hogy vizet kell köpködnie. Már forraltam fel vele befőttesüvegben
szobahőmérsékletű vizet. Nem jutott eszembe, hogy egy gyümölcsdarabot is
berakjak kisérletképpen. Kicsit macerás összerakni a cuccost, most biztos nem
fogok bele. De arra régebben gondoltam, hogy úgy lehetne gyümölcsöt elrakni
melegítés nélkül, hogy felforralom az üveg tartalmát, és lezárom, ezzel nulla a
levegőtartalma. A felforralt léből elsőre az oldott gázok távoznak, ekkor csak
pezseg, aztán ez elmúlik, és további nyomácsökkenés után jön a forrás.
Technikai problémák vannak. A vákuumban lévő befőttesüvegre a félig rátekert
tetejét rá kellene tudni csavarni rendesen, lezárásilag. :-) Végülis lehet, hogy
ha egy légzáró nylonzacsiban van az üveg, és ehhez kapcsolódik a vákuumszivattyú
ott, ahol a zárófedél széle van, akkor a zacsi engedné, hogy megragadja az
ember, és rátekerje a tetejét egy mozdulattal.
hjozsi
More information about the Elektro
mailing list