[elektro] indukcios fozolap vezerlese

jhidvegi jhidvegi at gmail.com
Mon Dec 5 17:03:14 CET 2011


gyapo wrote:
> Talan Magus ugyeskedett ilyesmivel, hogy alacsony hofokon tartani az
> indukcios fozolapot. Sikerult ezt megoldani? Tehat talalni olyan
> pontot az elektronikaban, amivel ki-be lehet kapcsolgatni?
> Mennyire 60 fok a 60 fok? Ha jol emlekszem pont ez volt a gond, hogy
> vidaman forrt a viz, hiaba volt 60 fokra allitva.

Tudja a dolgot, de nem úgy, hogy valami vékonyfalú edényt rak fel az ember. Van 
hoérzékelo benne: neki van nyomva alulról annak a kerámialapnak, amire az edény 
van rakva. Tehát nem gyors. Ha nagyobb tömegu az étel és jó vastag aljú az 
edény, akkor van ideje a hoérzékelonek felmelegednie. Ha vékony az edény, akkor 
a teljesítmény megjelenésekor (elég nagy a W/cm2) akkor is forrni kezd a víz pl, 
amikor az átlathomérséklet tényleg csak 60 fok. Nagy lesz a hofoklengés. Mert 
hogy csak az edény anyaga a hokapac, az meg bilivas, talán fél mm, ha van. (Ha 
valaki üresen felteszi, lehet, hogy fel is izzik. Sot, biztos, én kipróbáltam 
másfeles vaslemezzel. Még jó, hogy nem reccsent el a kerámia. :-) Csak azért nem 
talán, mert nagyot deformálódott a vaslemez, és szerencsére talán nem ért hozzá 
az izzó rész a kerámiához.

Ez a ki-bekapcs. módi persze lehet, hogy csak az egyszerubb indukciós rezsókban 
van kb így. El tudom képzelni, hogy valami komolyabb, 2-nél több lapos, 
beépített, százezres nagyságrendu cuccban meg van oldva a folyamatos 
teljesítményállítás. Az enyémben se egyféle a teljesítmény, 1 és 2 kW között 5 
fokozat (5 különbözo teljesítmény) van. 60-140 fok tartományban 1kW, 220 fokon 2 
kW, a többi meg 20 fokonként lép kb egyforma közökkel.

hjozsi 



More information about the Elektro mailing list