[elektro] indukcios fozolap vezerlese
jhidvegi
jhidvegi at gmail.com
Mon Dec 5 17:03:14 CET 2011
gyapo wrote:
> Talan Magus ugyeskedett ilyesmivel, hogy alacsony hofokon tartani az
> indukcios fozolapot. Sikerult ezt megoldani? Tehat talalni olyan
> pontot az elektronikaban, amivel ki-be lehet kapcsolgatni?
> Mennyire 60 fok a 60 fok? Ha jol emlekszem pont ez volt a gond, hogy
> vidaman forrt a viz, hiaba volt 60 fokra allitva.
Tudja a dolgot, de nem úgy, hogy valami vékonyfalú edényt rak fel az ember. Van
hoérzékelo benne: neki van nyomva alulról annak a kerámialapnak, amire az edény
van rakva. Tehát nem gyors. Ha nagyobb tömegu az étel és jó vastag aljú az
edény, akkor van ideje a hoérzékelonek felmelegednie. Ha vékony az edény, akkor
a teljesítmény megjelenésekor (elég nagy a W/cm2) akkor is forrni kezd a víz pl,
amikor az átlathomérséklet tényleg csak 60 fok. Nagy lesz a hofoklengés. Mert
hogy csak az edény anyaga a hokapac, az meg bilivas, talán fél mm, ha van. (Ha
valaki üresen felteszi, lehet, hogy fel is izzik. Sot, biztos, én kipróbáltam
másfeles vaslemezzel. Még jó, hogy nem reccsent el a kerámia. :-) Csak azért nem
talán, mert nagyot deformálódott a vaslemez, és szerencsére talán nem ért hozzá
az izzó rész a kerámiához.
Ez a ki-bekapcs. módi persze lehet, hogy csak az egyszerubb indukciós rezsókban
van kb így. El tudom képzelni, hogy valami komolyabb, 2-nél több lapos,
beépített, százezres nagyságrendu cuccban meg van oldva a folyamatos
teljesítményállítás. Az enyémben se egyféle a teljesítmény, 1 és 2 kW között 5
fokozat (5 különbözo teljesítmény) van. 60-140 fok tartományban 1kW, 220 fokon 2
kW, a többi meg 20 fokonként lép kb egyforma közökkel.
hjozsi
More information about the Elektro
mailing list