[elektro] aszalo'_sza'rito'

jhidvegi jhidvegi at gmail.com
Mon Aug 1 09:43:32 CEST 2011


Kormos Imre wrote:

> Azért nekem vannak technikai kérdéseim.
> Ha beleteszem a cefrét egy légmentesen záródó, vákuumot bíró edénybe
> (lehetőleg kevés levegőt hagyva felette), és elkezdem szívattyúzni,
> akkor az egyre "párásabb" levegőt, egy idő után meg hideg gőzt fogok
> szivattyúzni. Milyen egyszerű, olcsó szivattyú alkalmas erre? A
> hűtőgépkompresszor gondolom nem, ebben valami olajon is keresztül fog
> menni a cucc.

Mivel mint kiderült, a dolgot profik is elkövetik, el tudom képzelni, hogy utána 
lehet olvasni a berendezésnek.

Különben meg enélkül én nem direktben a vákuumszivattyúra kötném a cefrés 
edényt, hanem lenne előtte egy nagyobb edény, ami hűtve lenne. Tehát a cefre 
legyen kicsit meleg, mondjuk testhőmérsékletű, ez a nagyobb edény (ami ugye 
szintén vákuumtűrő) meg 15-20 fokos.

Ekkor a vákuumszivattyú csak a gázokat fogja kiszívni, mert a folyadék, ami 
mondjuk 35-40 fokon képes elpárologni, az le fog csapódni a 15-20 fokos 
edényben. Főleg, ha hűtőgépkompresszor a vákuumszivattyú, mert annak kicsi a 
térfogatárama.

Esetleg biztos ami biztos, nem csak egy lecsapató edény van, hátha az első 
felmelegszik.

Vagy az is lehetséges, hogy van egy csőkígyó hűtve, és ennek a vége megy bele a 
kompresszor előtti edénybe. Ekkor a csőkígyót már csak gázok és kondenzált lé 
fogja elhagyni. A lé lecsurog az edényben (lehet ez egy nagyobb befőttesüveg 
is), a gázokat meg elszívja a vákuumszivattyú.

hjozsi 



More information about the Elektro mailing list