[elektro] indukcios fozolap hofokszab. furcsasag
jhidvegi
jhidvegi at gmail.com
Wed Apr 6 18:37:26 CEST 2011
cst wrote:
> ha 26 centis vastag lábasban fánkot sütök étolajban, akkor sem
> 160 fokra fűti ezek szerint, 160 fokon a fánk szívja az étolajat
> (kisebb hőfok jele) 180-ra kapcsolva meg megégeti az olajat
Egyáltalán nem célszerű készpénznek venni ezeket a hőfokokat. Én megmértem
infrahőmérővel egy üres, vastagtalpú telfonnal, és marhára eltérő értékek jöttek
ki.
Amit érzékelsz, eltérést, az nem a hőfok miatt van, hanem ha elérakod a kis
konnektorba dugós fogyasztásmérőt, meg fogod látni, hogy a felvett teljesítmény
is változik a hőfoknak megfelelően, elég durva lépésekben. És mivel az edény
alján mérhető hőmérsékletet a kerámia lassan fogja átvinni a hőfokérzékelőre,
ami alul nekinyomódik, így átmenetileg magasabb hőfokhoz tartozó nagyobb
teljesítmény sokkal melegebbé teszi az edény alját.
Az már sokkal jobb ráközelítés lenne, ha a kerámia közepe lyukas lenne, és ott
egy infrahőmérő lenne, de ekkor meg belefolyhatna a trutyi a cucc belsejébe.
Szerintem a legjobb lenne, ha a hőmérséklet függetlenül lenne állítható
ugyanazzal az érzékelővel, ami van hozzá, és ez csak a hosszabb idejű, otthagyós
fajta főzéseknél jutna szerephez, és a teljesítmény is külön lenne állítható,
ami a gyors, ottlevős műveleteknél fontos. Méghozzá az lenne jó, ha
fokozatmentesen lenne állítható.
Az egész kb úgy működne, mint egy fesz- és áramszabályozott áramforrás, csak itt
a fesz helyett hőmérséklet, áram helyett meg teljesítmény lenne. Na persze ezt
agyilag - szerintem - egy háziasszony az istennek se tudná felfogni, hogy most
akkor hogy is kell ezt használni. Főleg, ha még azt is leírnák a használati
útmutatóban, hogy a hőfokérzékelőnél jókora holtidő meg időállandók is vannak.
:-)
Na de én biztos meg fogom valamikor csinálni magamnak.
hjozsi
More information about the Elektro
mailing list