[elektro] indukcios fozolap hofokszab. furcsasag

jhidvegi jhidvegi at gmail.com
Wed Apr 6 18:37:26 CEST 2011


cst wrote:

> ha 26 centis vastag lábasban fánkot sütök étolajban, akkor sem
> 160 fokra fűti ezek szerint, 160 fokon a fánk szívja az étolajat
> (kisebb hőfok jele) 180-ra kapcsolva meg megégeti az olajat

Egyáltalán nem célszerű készpénznek venni ezeket a hőfokokat. Én megmértem 
infrahőmérővel egy üres, vastagtalpú telfonnal, és marhára eltérő értékek jöttek 
ki.

Amit érzékelsz, eltérést, az nem a hőfok miatt van, hanem ha elérakod a kis 
konnektorba dugós fogyasztásmérőt, meg fogod látni, hogy a felvett teljesítmény 
is változik a hőfoknak megfelelően, elég durva lépésekben. És mivel az edény 
alján mérhető hőmérsékletet a kerámia lassan fogja átvinni a hőfokérzékelőre, 
ami alul nekinyomódik, így átmenetileg  magasabb hőfokhoz tartozó nagyobb 
teljesítmény sokkal melegebbé teszi az edény alját.

Az már sokkal jobb ráközelítés lenne, ha a kerámia közepe lyukas lenne, és ott 
egy infrahőmérő lenne, de ekkor meg belefolyhatna a trutyi a cucc belsejébe.

Szerintem a legjobb lenne, ha a hőmérséklet függetlenül lenne állítható 
ugyanazzal az érzékelővel, ami van hozzá, és ez csak a hosszabb idejű, otthagyós 
fajta főzéseknél jutna szerephez, és a teljesítmény is külön lenne állítható, 
ami a gyors, ottlevős műveleteknél fontos. Méghozzá az lenne jó, ha 
fokozatmentesen lenne állítható.

Az egész kb úgy működne, mint egy fesz- és áramszabályozott áramforrás, csak itt 
a fesz helyett hőmérséklet, áram helyett meg teljesítmény lenne. Na persze ezt 
agyilag - szerintem - egy háziasszony az istennek se tudná felfogni, hogy most 
akkor hogy is kell ezt használni. Főleg, ha még azt is leírnák a használati 
útmutatóban, hogy a hőfokérzékelőnél jókora holtidő meg időállandók is vannak. 
:-)

Na de én biztos meg fogom valamikor csinálni magamnak.

hjozsi 



More information about the Elektro mailing list