[elektro] Memória
Fekete Róbert
frobi at harden.hu
Mon Jan 5 12:00:45 CET 2009
hja egen még a kajáláshoz
érdemes utánanézni a GI értéknek!
egy veboldalról másoltam egy rövidke szösszenetet:
"
Kevesebb kalória, éhségérzet nélkül - a GI elmélet
A látványos fogyást és jobb közérzetet okozó GI étrend a következő elven
alapul: ez a módszer a fehérje, a szénhidrát és a zsír legkedvezőbb
társításából tökéletesen kiegyensúlyozott étrendet képes összeállítani,
melynek nincsenek káros hatásai és jelenleg a leghatékonyabban,
legeredményesebben megvalósítható az összes eddigi fogyókúrák közül.
Egyedülálló hatékonysága abban rejlik, hogy, az ételeket úgy
csoportosítja, hogy azok olyan gyorsasággal szívódjanak fel a
szervezetünkben, olyan mértékben emeljék meg a vér cukorszintjét és
juttassanak bennünket energiához, ahogy az a legmegfelelőbb. Ezáltal nem
engedi, hogy felesleges zsírokat raktározzon szervezetünk, így egyenesen
a zsírfogyást célozza meg és hozzásegít, hogy minél több izmot őrizzünk
meg a fogyás alatt. A GI étrenddel úgy tudunk fogyni, hogy közben
éheznünk sem kell, hiszen mindig annyi tápanyag szívódik fel és annyi
energiát nyerünk, amennyire éppen szükségünk van, kiegyensúlyozottá
válik az energiaháztartásunk, és érezhetően javul a közérzetünk is. A
Glikémiás Index táblázatot - mely valamennyi étel Glikémiás Indexét
jelzi - sikeresen alkalmazzák a fogyni vágyók. A GI táblázat jelzi azt a
"mértékegységet", amely azt mutatja, hogy adott étel milyen gyorsan
szívódik fel és emeli meg a vér cukorszintjét. Bizonyos szénhidrátokban
gazdag táplálékok rendkívüli vércukorszint emelkedést és inzulin
csúcsokat idézhetnek elő, amelyek mind hozzájárulnak a súlynövekedéshez,
ezen kívül növelhetik a cukorbetegség és a szívbetegségek veszélyének
kialakulását. A test minden emészthető szénhidrátot glukózzá alakít,
azzá a cukorrá, amely sejtjeinket táplálja. Amint a glukóz molekulák a
belekből a véráramba kerülnek, a hasnyálmirigy inzulint termel, egy
hormont, amely serkenti a sejteket, hogy felszívják azokat. Az izomzat,
a zsír és egyéb sejtek felszívják a fölösleges glukózt a vérből, és az
inzulinszint visszatér a normális értékére. A GI érték 1-100-ig terjed,
így az egyszerű szénhidrátok magas GI értékűek - könnyen, gyorsan
felszívódnak, azonnal, de nem tartósan emelik a vércukorszintet,
valamint könnyebben raktározódnak el zsírként - viszont vannak alacsony
GI értékű (55 és alatti) szénhidrátok is, melyek lassabban emésztődnek,
hosszú időre és tartósan emelik meg a vércukorszintet, így hosszabb
ideig nyerünk belőlük energiát."
More information about the Elektro
mailing list