[elektro] Memória

Fekete Róbert frobi at harden.hu
Mon Jan 5 12:00:45 CET 2009


hja egen még a kajáláshoz

érdemes utánanézni a GI értéknek!

egy veboldalról másoltam egy rövidke szösszenetet:
"
Kevesebb kalória, éhségérzet nélkül - a GI elmélet
A látványos fogyást és jobb közérzetet okozó GI étrend a következő elven 
alapul: ez a módszer a fehérje, a szénhidrát és a zsír legkedvezőbb 
társításából tökéletesen kiegyensúlyozott étrendet képes összeállítani, 
melynek nincsenek káros hatásai és jelenleg a leghatékonyabban, 
legeredményesebben megvalósítható az összes eddigi fogyókúrák közül. 
Egyedülálló hatékonysága abban rejlik, hogy, az ételeket úgy 
csoportosítja, hogy azok olyan gyorsasággal szívódjanak fel a 
szervezetünkben, olyan mértékben emeljék meg a vér cukorszintjét és 
juttassanak bennünket energiához, ahogy az a legmegfelelőbb. Ezáltal nem 
engedi, hogy felesleges zsírokat raktározzon szervezetünk, így egyenesen 
a zsírfogyást célozza meg és hozzásegít, hogy minél több izmot őrizzünk 
meg a fogyás alatt. A GI étrenddel úgy tudunk fogyni, hogy közben 
éheznünk sem kell, hiszen mindig annyi tápanyag szívódik fel és annyi 
energiát nyerünk, amennyire éppen szükségünk van, kiegyensúlyozottá 
válik az energiaháztartásunk, és érezhetően javul a közérzetünk is. A 
Glikémiás Index táblázatot - mely valamennyi étel Glikémiás Indexét 
jelzi - sikeresen alkalmazzák a fogyni vágyók. A GI táblázat jelzi azt a 
"mértékegységet", amely azt mutatja, hogy adott étel milyen gyorsan 
szívódik fel és emeli meg a vér cukorszintjét. Bizonyos szénhidrátokban 
gazdag táplálékok rendkívüli vércukorszint emelkedést és inzulin 
csúcsokat idézhetnek elő, amelyek mind hozzájárulnak a súlynövekedéshez, 
ezen kívül növelhetik a cukorbetegség és a szívbetegségek veszélyének 
kialakulását. A test minden emészthető szénhidrátot glukózzá alakít, 
azzá a cukorrá, amely sejtjeinket táplálja. Amint a glukóz molekulák a 
belekből a véráramba kerülnek, a hasnyálmirigy inzulint termel, egy 
hormont, amely serkenti a sejteket, hogy felszívják azokat. Az izomzat, 
a zsír és egyéb sejtek felszívják a fölösleges glukózt a vérből, és az 
inzulinszint visszatér a normális értékére. A GI érték 1-100-ig terjed, 
így az egyszerű szénhidrátok magas GI értékűek - könnyen, gyorsan 
felszívódnak, azonnal, de nem tartósan emelik a vércukorszintet, 
valamint könnyebben raktározódnak el zsírként - viszont vannak alacsony 
GI értékű (55 és alatti) szénhidrátok is, melyek lassabban emésztődnek, 
hosszú időre és tartósan emelik meg a vércukorszintet, így hosszabb 
ideig nyerünk belőlük energiát."



More information about the Elektro mailing list