[elektro] mikro

Nemeth Tibor neti at starkingnet.hu
Thu Mar 27 23:53:21 CET 2008


Viktor Fuzesi wrote:
> "1984-es kiadás, amely csak _melegíteni tudott_"

Hali !

Már bocsánat de miért a múlt idő? Még most is tud, tényleg csak azt, az 
enyém időzítésben már megbízhatatlan, kissé szorul a tengelye, de ma is 
azt használjuk. Ja az üvegtálca sajnos újra eltört és már nincs meg a 
Gelka a Mártírok útján, de a mikro még mindig melegít.
Kb. 10 éves lehetett, szóval a "gorenje a wartburg tetején" időszakban 
történt, hogy divat lett félni tőle. A Conradban akkoriba árultak valami 
primitív térerőmérőt mikrosütők ellenőrzésére. Vettünk egyet és 
kiderült, hogy a gorenje es nehány társa az ajtó mellett erősen "kifúj", 
de a szovjet csoda, a maga 30 kiló vasával, semmit sem eresztett ki. Ha 
ebbe beteszel egy mobiltelefont nem tudod felhívni. Már úgy értem, hogy 
nem kapcsolod be mert akkor valószínűleg a többiben sem, bár talán ha a 
telefon is szovjet ...
Jut eszembe, az elvtarsak tudtak valamit. Még az átkosban történt, 
amikor még kincs volt a zsebszámológép is, hogy egy barátom megkért 
tegyem tönkre a kincstári zsebszámolóját mert vacakok, megbízhatatlanok 
a gombjai, de amíg látszólag működik, nem cserélheti le. Éppen 
viszonylag új volt a mikróm, mondom havernak, nem gond. Betettem, adtam 
neki 10 másodpercet és diadalasan kivettem, mondom kész. Észre sem 
vette, működött, én voltam kész. Mondom talán még nem fűtött fel a 
magnetron, adtam neki egy percet de kibírta. Végül persze elbántam vele, 
de ki kellett nyitni hozzá.
Ja a lényegre visszatérve, rajzokat magánban elküldtem kérdezőnek.

Ma úgy tűnik, betűtolulásom van, ha már a mikrónál tartunk, egy csak 
mikróban elkészíthető nyalánkság:
Kb. a szóbanforgó időszakban itthon járt Kürti Miklós fizikus aki az 
Elte Puskin utcai előadójában tartott egy "fizikus a konyhában" című 
előadást amit volt szerencsém élvezni. Az étek a kifordított 
sültfagylalt. Az eredeti sültfagylalt úgy készül, hogy a fagyit leöntik 
egy hőszigetelő habbal, azt alkohollal és meggyújtják, tehát először 
odaég a nyelved utána elvásik a fogad. Mindez kifordítva: habcsók 
anyagból 4..5 cm-es gombócokat készítünk, kiszárítjuk, hogy kell, 
(fizikus ezt vákumharang alatt teszi, de lehet hagyományosan is), a 
gombócot félbevágjuk, karalábévályóval kikaparunk egy üreget, megtöltjük 
  barackpálinkával feljavított baracklekvárral majd tojásfehérjével 
összeragasztjuk gombóccá. Mindezt beborítjuk fagylalt, jégkrém vagy 
ilyesmi mázzal és betesszük a mélyhűtőbe legalább fél napra. Fogyaszás 
előtt fél percig mikrózzuk nagy teljesítménnyel és előbb a fogunk vásik 
el utána a nyelvünk ég oda.
A pálinka nem csak az élvezet fokozására szolgál, meggátolja, hogy a 
lekvármag megfagyjon és ezért abban folyadék állapotú víz marad és a 
mikróból ez veszi fel a teljesítményt.
No eldugulok, különösen, mert mintha haloványan úgy rémlene, hogy 
egyszer már ezt leírtam, de nem baj a lényegről is esett szó, legfeljebb 
kevés.

Üdv.
          Németh Tibor



More information about the Elektro mailing list