[elektro] Főzőlap halál

TopTech BT. toptech at erbe.hu
Tue Jan 22 14:27:37 CET 2008


Szia Jani!

Köszi a tapasztalatokat.

Palacsintát pl. sütöttél már rajta? A palacsintasütők alumíniumból vannak. Az se működik rajta. Létezik vastalpú palacsintasütő?

Egyébként szétrobbantottam a dögöt. A tapipanel sorosan kommunikál a relépanellel, egy szál dróton. Mindkettőben kontroller csücsül, még kipróbálni sem tudom, hogy melyik hol halt meg.

Találtam benne egy felrobbant varisztort és egy teljesen szétolvadt SMD átkötést, ami alatt éppen a relépanelhez menő jelvezeték haladt egy másik vezetékkel egyetemben. Ezek mind szépen összeolvadtak. Szétválogattam őket, de nem sok eredménnyel. Nem értem mi a fene történt vele, még csak be sem volt kapcsolva.
Megpróbálok ilyen panelt keresni valahol. Egyelőre nem veszek indukciós főzőlapot.

Két napom van az egész manőverre, mert hét végén szülinapi eszem-iszom lesz és valamin főzni kell.

Üdv, EGy 

  _____  

From: Milleschich János [mailto:johnny at innomedesztergom.hu]
To: elektro at tesla.hu
Sent: Tue, 22 Jan 2008 12:16:23 +0100
Subject: Re: [elektro] Főzőlap halál

Szia!
  
  ----- Original Message ----- 
  From: "TopTech BT." <toptech at erbe.hu>
  To: <elektro at tesla.hu>
  Sent: Tuesday, January 22, 2008 12:19 AM
  Subject: [elektro] Főzőlap halál
  >
  > Érdemes vele barkácsolnom, vagy kössem fel a vastagabbik pénztárcámat és 
  > vegyek egy új főzőlapot?
  > pl. indukciósat?
  > Ez utóbbi egyébként miért is lenne jó? Mindenki ezt ajánlja és rohamosan 
  > csökken az ára.
  >
  > Üdv, EGy
  
  
  Én nemrég vettem egy indukciós főzőlapot, még a régi indukciós edzés 
  működésén felbuzdulva.
  
  Nem sokat használtam még, de elég érdekes dolgokat művel.
  Pl arra gondoltam, hogy ez majd jól szétosztja a hőt, egyenletes lesz a 
  meleg.
  Tapasztalat: ugyan úgy kialakul benne egy forróbb gyűrű, mint pl. a 
  gázfőzőlapnál, és ott forr.
  Ez szépen látszik, pl. ha csak tiszta vizet töltök az edénybe.
  Mondok, "csinálni kéne egy jó csülkös bablevest", és ezt tett követte.
  sokkal tovább tartott, mint mondjuk a gázon, vagy a villamos főzőlapon.
  ( ezt nem igazán értettem, de így volt. Az is lehet, hogy a csülök vol t egy 
  kicsit keményebb a szokásosnál )
  5 fokozat van rajta, az egyikkel kb. 100C-t tart, de éppen a forrás 
  határnál.
  Ha tovább kapcsolom, akkor pedig nagyon forr.
  Csak vas edény jó hozzá. ( igaz ez következik a működési elvéből )
  Van is egy békebeli "csehszlovák" edényem, jól meg van vastagítva a feneke, 
  eddig ezzel dolgoztam.
  Ezek a flancos üvegtetős rozsdamentes edények nem használhatók.
  
  Ami viszont egy picit lehervasztott, nem szabad használni pacemakert viselő 
  embereknek.
  ( nekem nincs szerencsére )
  De azért ez nálam azt jelenti, hogy nem igazán felhasználóbarát a szerkezet.
  Ha belegondolok, hogy mennyiféle sugárzó, mágneses téret keltő stb... 
  dologra az időnként fellángoló viták ellenére sem írnak rá ilyesmiket, akkor 
  azért elég erős tereket gerjeszthet maga körül, ha itt viszont 
  figyelmeztetnek.
  
  Maga a főzés technológiája is érdekes, mert én úgy érzem, hogy másképpen 
  viselkednek a dolgok, mint pl. gáznál.
  Lehet, hogy ez csak amolyan beleérzés, de tényleg így van. Mintha nem az 
  egész étel lenne meleg, hanem csak lent, és aztán majd egyszer csak 
  elkeveredik a többivel. Ezért is érzem talán azt, hogy tovább tarta főzés.
  Az is lehet, hogy mivel az edény fala mellett nem jön föl meleg, mint a 
  többi főző esetén, talán ez is erősíti ezt az érzést.
  De mindenképpen SOKKAL  több idő kellett a kajához.
  
  Nem sokat használtam még, sok tapasztalatom még nincs, csak ezek
  
  Üdv  János.
  
  
  -----------------------------------------
            elektro[-flame|-etc]  


More information about the Elektro mailing list