[elektro] Főzőlap halál
TopTech BT.
toptech at erbe.hu
Tue Jan 22 14:27:37 CET 2008
Szia Jani!
Köszi a tapasztalatokat.
Palacsintát pl. sütöttél már rajta? A palacsintasütők alumíniumból vannak. Az se működik rajta. Létezik vastalpú palacsintasütő?
Egyébként szétrobbantottam a dögöt. A tapipanel sorosan kommunikál a relépanellel, egy szál dróton. Mindkettőben kontroller csücsül, még kipróbálni sem tudom, hogy melyik hol halt meg.
Találtam benne egy felrobbant varisztort és egy teljesen szétolvadt SMD átkötést, ami alatt éppen a relépanelhez menő jelvezeték haladt egy másik vezetékkel egyetemben. Ezek mind szépen összeolvadtak. Szétválogattam őket, de nem sok eredménnyel. Nem értem mi a fene történt vele, még csak be sem volt kapcsolva.
Megpróbálok ilyen panelt keresni valahol. Egyelőre nem veszek indukciós főzőlapot.
Két napom van az egész manőverre, mert hét végén szülinapi eszem-iszom lesz és valamin főzni kell.
Üdv, EGy
_____
From: Milleschich János [mailto:johnny at innomedesztergom.hu]
To: elektro at tesla.hu
Sent: Tue, 22 Jan 2008 12:16:23 +0100
Subject: Re: [elektro] Főzőlap halál
Szia!
----- Original Message -----
From: "TopTech BT." <toptech at erbe.hu>
To: <elektro at tesla.hu>
Sent: Tuesday, January 22, 2008 12:19 AM
Subject: [elektro] Főzőlap halál
>
> Érdemes vele barkácsolnom, vagy kössem fel a vastagabbik pénztárcámat és
> vegyek egy új főzőlapot?
> pl. indukciósat?
> Ez utóbbi egyébként miért is lenne jó? Mindenki ezt ajánlja és rohamosan
> csökken az ára.
>
> Üdv, EGy
Én nemrég vettem egy indukciós főzőlapot, még a régi indukciós edzés
működésén felbuzdulva.
Nem sokat használtam még, de elég érdekes dolgokat művel.
Pl arra gondoltam, hogy ez majd jól szétosztja a hőt, egyenletes lesz a
meleg.
Tapasztalat: ugyan úgy kialakul benne egy forróbb gyűrű, mint pl. a
gázfőzőlapnál, és ott forr.
Ez szépen látszik, pl. ha csak tiszta vizet töltök az edénybe.
Mondok, "csinálni kéne egy jó csülkös bablevest", és ezt tett követte.
sokkal tovább tartott, mint mondjuk a gázon, vagy a villamos főzőlapon.
( ezt nem igazán értettem, de így volt. Az is lehet, hogy a csülök vol t egy
kicsit keményebb a szokásosnál )
5 fokozat van rajta, az egyikkel kb. 100C-t tart, de éppen a forrás
határnál.
Ha tovább kapcsolom, akkor pedig nagyon forr.
Csak vas edény jó hozzá. ( igaz ez következik a működési elvéből )
Van is egy békebeli "csehszlovák" edényem, jól meg van vastagítva a feneke,
eddig ezzel dolgoztam.
Ezek a flancos üvegtetős rozsdamentes edények nem használhatók.
Ami viszont egy picit lehervasztott, nem szabad használni pacemakert viselő
embereknek.
( nekem nincs szerencsére )
De azért ez nálam azt jelenti, hogy nem igazán felhasználóbarát a szerkezet.
Ha belegondolok, hogy mennyiféle sugárzó, mágneses téret keltő stb...
dologra az időnként fellángoló viták ellenére sem írnak rá ilyesmiket, akkor
azért elég erős tereket gerjeszthet maga körül, ha itt viszont
figyelmeztetnek.
Maga a főzés technológiája is érdekes, mert én úgy érzem, hogy másképpen
viselkednek a dolgok, mint pl. gáznál.
Lehet, hogy ez csak amolyan beleérzés, de tényleg így van. Mintha nem az
egész étel lenne meleg, hanem csak lent, és aztán majd egyszer csak
elkeveredik a többivel. Ezért is érzem talán azt, hogy tovább tarta főzés.
Az is lehet, hogy mivel az edény fala mellett nem jön föl meleg, mint a
többi főző esetén, talán ez is erősíti ezt az érzést.
De mindenképpen SOKKAL több idő kellett a kajához.
Nem sokat használtam még, sok tapasztalatom még nincs, csak ezek
Üdv János.
-----------------------------------------
elektro[-flame|-etc]
More information about the Elektro
mailing list