[elektro] Főzőlap halál

Milleschich János johnny at innomedesztergom.hu
Tue Jan 22 12:16:23 CET 2008


Szia!

----- Original Message ----- 
From: "TopTech BT." <toptech at erbe.hu>
To: <elektro at tesla.hu>
Sent: Tuesday, January 22, 2008 12:19 AM
Subject: [elektro] Főzőlap halál
>
> Érdemes vele barkácsolnom, vagy kössem fel a vastagabbik pénztárcámat és 
> vegyek egy új főzőlapot?
> pl. indukciósat?
> Ez utóbbi egyébként miért is lenne jó? Mindenki ezt ajánlja és rohamosan 
> csökken az ára.
>
> Üdv, EGy


Én nemrég vettem egy indukciós főzőlapot, még a régi indukciós edzés 
működésén felbuzdulva.

Nem sokat használtam még, de elég érdekes dolgokat művel.
Pl arra gondoltam, hogy ez majd jól szétosztja a hőt, egyenletes lesz a 
meleg.
Tapasztalat: ugyan úgy kialakul benne egy forróbb gyűrű, mint pl. a 
gázfőzőlapnál, és ott forr.
Ez szépen látszik, pl. ha csak tiszta vizet töltök az edénybe.
Mondok, "csinálni kéne egy jó csülkös bablevest", és ezt tett követte.
sokkal tovább tartott, mint mondjuk a gázon, vagy a villamos főzőlapon.
( ezt nem igazán értettem, de így volt. Az is lehet, hogy a csülök vol t egy 
kicsit keményebb a szokásosnál )
5 fokozat van rajta, az egyikkel kb. 100C-t tart, de éppen a forrás 
határnál.
Ha tovább kapcsolom, akkor pedig nagyon forr.
Csak vas edény jó hozzá. ( igaz ez következik a működési elvéből )
Van is egy békebeli "csehszlovák" edényem, jól meg van vastagítva a feneke, 
eddig ezzel dolgoztam.
Ezek a flancos üvegtetős rozsdamentes edények nem használhatók.

Ami viszont egy picit lehervasztott, nem szabad használni pacemakert viselő 
embereknek.
( nekem nincs szerencsére )
De azért ez nálam azt jelenti, hogy nem igazán felhasználóbarát a szerkezet.
Ha belegondolok, hogy mennyiféle sugárzó, mágneses téret keltő stb... 
dologra az időnként fellángoló viták ellenére sem írnak rá ilyesmiket, akkor 
azért elég erős tereket gerjeszthet maga körül, ha itt viszont 
figyelmeztetnek.

Maga a főzés technológiája is érdekes, mert én úgy érzem, hogy másképpen 
viselkednek a dolgok, mint pl. gáznál.
Lehet, hogy ez csak amolyan beleérzés, de tényleg így van. Mintha nem az 
egész étel lenne meleg, hanem csak lent, és aztán majd egyszer csak 
elkeveredik a többivel. Ezért is érzem talán azt, hogy tovább tarta főzés.
Az is lehet, hogy mivel az edény fala mellett nem jön föl meleg, mint a 
többi főző esetén, talán ez is erősíti ezt az érzést.
De mindenképpen SOKKAL  több idő kellett a kajához.

Nem sokat használtam még, sok tapasztalatom még nincs, csak ezek

Üdv  János.




More information about the Elektro mailing list