Indukcios fozolap
jhidvegi
jhidvegi at gmail.com
Fri Aug 31 15:23:48 CEST 2007
Hofferek Attila wrote:
> Azert a 3 oran at keszulo marhaporkolthoz jo az, aminek azert porkolt,
> es nem egett a neve, mert nem szabad megegnie.
Ennek az edénynek milyen hőforrás felel meg? Az biztos, hogy a jó nagy
tömeg jó lehet valamilyen szempontból, de jó a hőeloszlás is benne? Nem
tud véletlen olyat produkálni, hogy valahol akár izzásig hevül, és 10
centivel odébb már szinte meg lehet fogni?
Amúgy én mitagadás, sosem értettem, miért jó, ha valami edény nagy
hőkapacitású. A mai főzőszerkezetek energiaforrástól függetlenül elég
egyenletesen ontják a hőt, szóval ez nem szempont. Azt megértem, ha
szabad tűzön készül valami, akkor oda ez nagyon jó tulajdonság.
Vagy esetleg tálaláskor jó? Az asztalra téve is még sokáig forró étel
vehető belőle? Lehet, hogy ez lenne a leglényegesebb szempont.
Energiatakarékosságilag pedig a fényes felületű, jól záródó fedelű
edények a nyerők, mert amellett, hogy kevés hő megy ki gőz formájában, a
fényes felület miatt kicsi a lesugárzott hő is. Ezek közül a vastag,
nehéz aljúak alkalmasak arra, hogy a hőforrás kikapcsolása után is
sokáig megőrizve a hőt az étel később is megfőhet, mint ahogy leveszik.
Vagy főleg a rizs úgy tudja felvenni a vizet, hogy az alja nem ég oda.
Ügyesen eltalálva az arányokat elég csak felforralni, és félre lehet
tenni.
hjozsi
More information about the Elektro
mailing list