Indukcios fozolap
jhidvegi
jhidvegi at gmail.com
Tue Aug 28 09:42:27 CEST 2007
Lazar Zoltan wrote:
> En eddig meg nem is hallottam es nem is lattam ilyent.Ez hogyan
> mukodik ? Vagy mi a racio benne ?
Van bizony! Az a lényeg, hogy a belement teljesítmény zöme helybol az
edény aljának az anyagában szabadul fel. Láttam már ilyet, és
szórakoztam is vele egy kicsit. Nem akármit hajlandó felmelegíteni, csak
a vasféle fémekbol készült holmikat, ezeknek nagyobb ugye a fajlagos
ellenállásuk, és nem tudom, hogy a ferromágnességnek van-e szerepe. Az
egyértelmu, hogy a vastag aljú edényeket, amiknek az aljában réz vagy
alumínium van, nem tudja felmelegíteni. Nem azért, mert azt elvileg nem
lehetséges, hanem mert nem arra tervezték.
A melegítési mód miatt roppantul hasonlít muködésében a gázhoz azzal a
lényeges eltéréssel, hogy innen oldalirányba alulról nem jön a nafta,
nem ég meg az edény füle, a fakanál stb.
Van energiatakarékosság is a dologban, mert a megtermelt hobol sokkal
többnek van az ételhez köze, mint a normál rezsónál, de inkább azt a
technológiai különbséget tartom fontosnak, ami a gázhoz teszi
hasonlatossá a fozés szempontjából. Pl ha valaki tejet forral gázon, és
látja, hogy megindul fölfelé, elzárja a gázt, és kész, nem fog kifutni.
Ez a hagyományos villanyon nem megoldás. Ezzel az indukcióssal viszont
igen.
Ráraktam egy üres serpenyot, bekapcsoltam, és tapiztam a fémet, 2
másodpercig. :-) Mert utána qrva forró lett. 2 másodperc alatt egy
rezsónak a tapizásával még észre se veheto, hogy be van kapcsolva.
És még valami: nem biztos, de mintha lett volna valami hofokérzékelo a
közepén. Valami olyan, ami az edény homérsékletét tudja érzékelni. Ha
tévedek, akkor is, ez megoldható lenne. Szemben a hagyományossal, aminél
szintén vannak hofokszabályozósak (nekem is van egy ilyen), de az a
fozolap homérsékletét próbálja stabilizálni némi túllövéssel ugye. Ez
ennek megfeleloen jó lassú.
hjozsi
More information about the Elektro
mailing list