Indukcios fozolap

jhidvegi jhidvegi at gmail.com
Tue Aug 28 09:42:27 CEST 2007


Lazar Zoltan wrote:

> En eddig meg nem is hallottam es nem is lattam ilyent.Ez hogyan
> mukodik ? Vagy mi a racio benne ?

Van bizony! Az a lényeg, hogy a belement teljesítmény zöme helybol az 
edény aljának az anyagában szabadul fel. Láttam már ilyet, és 
szórakoztam is vele egy kicsit. Nem akármit hajlandó felmelegíteni, csak 
a vasféle fémekbol készült holmikat, ezeknek nagyobb ugye a fajlagos 
ellenállásuk, és nem tudom, hogy a ferromágnességnek van-e szerepe. Az 
egyértelmu, hogy a vastag aljú edényeket, amiknek az aljában réz vagy 
alumínium van, nem tudja felmelegíteni. Nem azért, mert azt elvileg nem 
lehetséges, hanem mert nem arra tervezték.

A melegítési mód miatt roppantul hasonlít muködésében a gázhoz azzal a 
lényeges eltéréssel, hogy innen oldalirányba alulról nem jön a nafta, 
nem ég meg az edény füle, a fakanál stb.

Van energiatakarékosság is a dologban, mert a megtermelt hobol sokkal 
többnek van az ételhez köze, mint a normál rezsónál, de inkább azt a 
technológiai különbséget tartom fontosnak, ami a gázhoz teszi 
hasonlatossá a fozés szempontjából. Pl ha valaki tejet forral gázon, és 
látja, hogy megindul fölfelé, elzárja a gázt, és kész, nem fog kifutni. 
Ez a hagyományos villanyon nem megoldás. Ezzel az indukcióssal viszont 
igen.

Ráraktam egy üres serpenyot, bekapcsoltam, és tapiztam a fémet, 2 
másodpercig. :-) Mert utána qrva forró lett. 2 másodperc alatt egy 
rezsónak a tapizásával még észre se veheto, hogy be van kapcsolva.

És még valami: nem biztos, de mintha lett volna valami hofokérzékelo a 
közepén. Valami olyan, ami az edény homérsékletét tudja érzékelni. Ha 
tévedek, akkor is, ez megoldható lenne. Szemben a hagyományossal, aminél 
szintén vannak hofokszabályozósak (nekem is van egy ilyen), de az a 
fozolap homérsékletét próbálja stabilizálni némi túllövéssel ugye. Ez 
ennek megfeleloen jó lassú.

hjozsi 



More information about the Elektro mailing list