fastfood, fasttea :))
Nagy Tibor
eltib at monornet.hu
Fri Nov 24 19:56:16 CET 2006
> Tegyél bele mézet. Az előoldott cukor:)
Tapasztalatom szerint lassabban oldódik a cukornál, de legalábbis semmiképp nem gyorsabban. Mindenesetre forró teába nem érdemes mézet tenni, mert károsodnak a méz jótékony hatású összetevői. Langyos vízbe már lehet tenni, de abban meg szintén lassan oldódik.
> Szóval, ha hidegvíz és abbana cukor és úgy forralod fel, egy
> alapkeveredés beáll (víz sűrűségéből következik, mert a melegvíz
>...
> Utána ha belerakoda teafiltert, akkor a kioldódást a
> koncentrációeltérés határozza meg. A nagyon cukros a vízbe a
> teafilterből lassabban oldódik ki a tea (már van egy alapkoncentrációja).
> Ha savanyítod (citrom), akkor az azt hiszem a kioldódást gyorsítja.
Tapasztalat szintén, hogy ez így van, a citrom gyorsítja a teafilter kioldását, a cukor lassítja. Ezért nem érdemes cukorral együtt melegíteni a vizet. Ha meg méz kerül bele előbb, nem tud kioldódni a teafilter (papíros), mert teljesen eltömíti a pórusait.
Szal jó az ahogy most készül: víz forróra, utána filter, majd cukor, majd higítás.
> Hülye tipp: Instant tea mézzel?:)
Idd meg te:)
Egyébként én is ajánlanám a méz és cukor együttest (nem mindenki szereti a csak mézes teát, én sem), ha már tea akkor legyen benne kis egészség is. Persze mézet csakis termelőtől, nem boltból!
--
tib
More information about the Elektro
mailing list