fastfood, fasttea :))

Nagy Tibor eltib at monornet.hu
Fri Nov 24 19:56:16 CET 2006


> Tegyél bele mézet. Az előoldott cukor:)

Tapasztalatom szerint lassabban oldódik a cukornál, de legalábbis semmiképp nem gyorsabban. Mindenesetre forró teába nem érdemes mézet tenni, mert károsodnak a méz jótékony hatású összetevői. Langyos vízbe már lehet tenni, de abban meg szintén lassan oldódik. 

> Szóval, ha hidegvíz és abbana  cukor és úgy forralod fel, egy
> alapkeveredés beáll (víz sűrűségéből következik, mert a melegvíz
>...
> Utána ha belerakoda  teafiltert, akkor a kioldódást a
> koncentrációeltérés határozza meg. A nagyon cukros a vízbe a
> teafilterből lassabban oldódik ki a tea (már van egy alapkoncentrációja).
> Ha savanyítod (citrom), akkor az azt hiszem a kioldódást gyorsítja.

Tapasztalat szintén, hogy ez így van, a citrom gyorsítja a teafilter kioldását, a cukor lassítja. Ezért nem érdemes cukorral együtt melegíteni a vizet. Ha meg méz kerül bele előbb, nem tud kioldódni a teafilter (papíros), mert teljesen eltömíti a pórusait.
Szal jó az ahogy most készül: víz forróra, utána filter, majd cukor, majd higítás. 

> Hülye tipp: Instant tea mézzel?:)

Idd meg te:)

Egyébként én is ajánlanám a méz és cukor együttest (nem mindenki szereti a csak mézes teát, én sem), ha már tea akkor legyen benne kis egészség is. Persze mézet csakis termelőtől, nem boltból!

-- 
 tib



More information about the Elektro mailing list