fastfood, fasttea :))

Cseh Róbert R.Cseh at Richter.hu
Fri Nov 24 13:25:29 CET 2006


Tegyél bele mézet. Az előoldott cukor:)


Az oldódást meghatározó adatok:

- Hőfok
- Oldhatósági görbe (g/100g víz)
- alapesetben a telítettség a cukor felszíne felett (ezért kevergeted, hogy kicsi legyen a koncentráció)

(fénytöréssel illetve forgatóképesség méréssel a cukortartalom meghatározható)


Szóval, ha hidegvíz és abbana  cukor és úgy forralod fel, egy alapkeveredés beáll (víz sűrűségéből következik, mert a melegvíz könyebb). Ehhez az kell, hogfy az edényt _alulról_ melegítsd. Felülről infralámpa nem jó, mert a víz rossz hővezető. Ha buborékosan forr, akkor intenzív a keveredés.

Utána ha belerakoda  teafiltert, akkor a kioldódást a koncentrációeltérés határozza meg. A nagyon cukros a vízbe a teafilterből lassabban oldódik ki a tea (már van egy alapkoncentrációja).
Ha savanyítod (citrom), akkor az azt hiszem a kioldódást gyorsítja.


Hülye tipp: Instant tea mézzel?:)

Robi


U.i.: Feldobtam az irodába a vegyészek között. Hát senki nem mért még ílyet tudományos alapon. Megszavaztuk, hogy túlságosan sokváltozós a dolog, és lgNobel díjjal jutalmazható a PHD dolgozat ebből. Bár kémiai Nobeldíj nincs, a fizikaira lehet pályázni....



More information about the Elektro mailing list