Re: Re[2]: villany vs. gáz
jhidvegi
jhidvegi at startadsl.hu
Tue Feb 21 13:19:22 CET 2006
Várszegi Péter wrote:
> Én csak azt tudom, hogy néha órákig tart azt megfőzni gázon ami régen
> fél óra volt...
Azzal a valamivel baj van. Az órákig alatt legalább 2 órát muszáj érteni,
ami a félórához képest 4-szeres szorzó. Ennyire nem lehet szar a gáz
fűtőértéke, ha ettől függne, de egyáltalán nincs összefüggés a fűtőérték és
a kaja megfővési ideje között. Miért is?
Mert a főzés azt jelenti, hogy az étel forrásban van. Innentől mindegy,
milyen a fűtőérték, a kaja megfővése csakis az adott anyagoktól függ, az
égvilágon semmi mástól. A fortyogó víz nem tudja, mitől forr.
Illetve függ attól, hogy mekkora nyomás van. Pl félóra alatt régen kuktában
főztél, most meg szabad edényben.... :-)
Egy műszaki embertől, főleg egy ilyen felkészülttől, amit sok írásodból
láttam már, ezt nem vártam, mitagadás, hogy egymással össze nem függő
dolgokat így összehoz.
hjozsi
More information about the Elektro
mailing list